Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z nouze ctnost

9. 8. 2019

V souvislosti se vznikem takzvané nové levice se od šedesátých let 20. století začal v řadě západních zemí prosazovat zvláštní trend. Spustila se velká vlna sebeobviňování západní civilizace za zločiny, kterých se dopouštěla v minulosti. Postupně se téměř všichni západní politici začali kát za zvěrstva, která jejich země páchaly, když si porcovaly planetu mezi své kolonie. K tomu přistoupilo sebebičování Západu ohledně loupení v podrobených zemích na všech kontinentech.  

   Tyto praktiky se začaly otevřeně přiznávat a zapracovávat do učebnic dějepisu. Pocit viny byl opravdu na místě. Vždyť výstavbu nejhonosnějších částí Bruselu nedobrovolně sponzorovalo belgické Kongo a luxusní čtvrtě Bordeaux vděčí za svou krásu mimo jiné prostředkům plynoucím z obchodu s otroky.

   Až potud by bylo všechno v pořádku. Ti, kdo nás dnes učí všelidské toleranci, se mají za co stydět. Zůstává však několik drobných problémů. Ten prvý spočívá v tom, že západní země neváhají učinit z temných skvrn své minulosti zdroj své domnělé nynější morální převahy. Je to stejné, jako kdybychom je my vyučovali demokracii z toho titulu, že jsme odsoudili politické procesy padesátých let.

   Druhý problém spočívá v tom, že ke stejnému sebeobviňování jsou vybízeny země, které koloniální války nevedly a v cizích zemích neloupily. Také ony jsou vybízeny, aby se kály a přijaly vinu třeba i za křivdy, jejichž řetězec spustil někdo úplně jiný. Dokud se neomluvíme za něco, čeho jsme se měli původně stát právě my obětí, nemůžeme prý s čistým svědomím tvrdit, že jsme se polepšili.

  Třetí vadou na kráse onoho velkolepého morálního prohlédnutí je, že kající se země pokračují v minulé politice jinými prostředky. Dokáží bez vyhlášení války vybombardovat státy, za jejichž koloniální drancování se stydí. A raději věnují celou kapitolu v učebnici dějepisu omluvám za barbarství, jehož se dopouštěli v chudých zemích, než aby těmto zemím umazaly nějakou výraznějši částku z nesplatitelných dluhů.

   Proč si jejich chudobu raději vyčítají, než aby je oddlužily? Takový postup je totiž nejen ukázkově morální, ale hlavně je pro ně finančně výhodnější.          

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář