Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z hrobu Edvarda Beneše zmizela jeho socha

27. 12. 2021

Z hrobu Edvarda Beneše zmizela jeho socha

31.3.2014

 

Alena Šatrová

Šéfredaktor~ka - lokální

 

Sezimovo Ústí - Policisté pátrají po neznámém zloději, který v době od pátečního odpoledne do neděle odcizil bustu prezidenta Edvarda Beneše z volně přístupné zahrady Benešovy vily v Sezimově Ústí.

 

Busta Edvarda Beneše ze zahrady Benešovy vily | Foto: Policie ČR

 

Jak uvedl mluvčí táborské policie Miroslav Doubek, busta zmizela z žulového podstavce u hrobky manželů Benešových.

 

"Busta je přibližně 50 cm vysoká je zhotovena z bronzového materiálu. Výše způsobené škody bude upřesněna. Po pachateli i odcizené bustě intenzivně pátrají ve spolupráci s táborskými kriminalisty policisté místního obvodního oddělení," sdělil Miroslav Doubek.

 

Policisté se obrací na návštěvníky zahrady u Benešovy vily i občany města. Žádají ty, kteří by mohli k případu postkytnout bližší informace. Uvítají například, upřesnění doby, kdy došlo ke krádeži, respektive, kdy busta byla, případně již nebyla na podstavci, dále informace o možném pohybu podezřelých osob či nabídce prodeje bronzové busty.

 

Informace předejte sezimoústeckým policistům na služebně na náměstí T. Bati, na linku 974 238 730 či 158.

 

Umělecké dílo z dílny Karla Dvořáka je z roku 1947, na své místo se na přání Hany Benešové dostala až o tři roky později. Na svém místě je tedy 64 let. Starostu Sezimova Ústí Martina Doležala krádež busty hodně překvapila. „Netuším motivaci. Buď byl pachatel v rauši a nevěděl, co dělá, nebo si byl jistý, že park není monitorován kamerami, ale takovéto areály bývají."

 

V lesích v blízkosti hrobky jsou celkem tři vily – Benešova, Fierlingerova a původně Strimplova, nyní Outratova vila. Každá má svoje oplocení a zabezpečení.

 

Hrobku v letech 1948 až 1949 zrealizovala stavební firma Antonín Soumar a František Koutenský z Tábora. V březnu 1950 architekt Pražského hradu Pavel Janák na ni umístil Benešovu bustu. „Hanobení hrobů mě mrzí, toto je o to závažnější, že jde o prezidentský hrob. Socha měla vysokou uměleckou hodnotu," vyjádřil se ředitel táborského Husitského muzea Jakub Smrčka s tím, že pro ně sezona v Památníku Edvarda Beneše ale ještě nezačala, proto do zahrady zatím nechodí. Benešova vila včetně hrobu manželů Benešových patří do správy Úřadu vlády.

Zdroj: https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/z-hrobu-edvarda-benese-zmizela-jeho-socha-20140331-8io9.html?fbclid=IwAR06-VxY0nVX71h8tNPtbMncYPb4WTJ2XB9niuKffitIydRREXcEb3JdsGY