Jdi na obsah Jdi na menu
 


Weg mit Tsechen und Juden. Heim ins Riech. Wir wollen Krieg!

8. 1. 2022

Weg mit Tsechen und Juden. Heim ins Riech.   Wir wollen  Krieg!

 

Rodiče žili v Karlových Varech od dvacátých let. Otec, právník, byl zaměstnán u celní a později finanční správy. Matka pracovala v mezinárodní telefonní ústředně v Karlových Varech.

 

Jako záložní důstojník čs. armády bránil otec v září 1938 hranice Československa na Dunaji proti útokům Maďarů. Ze služby se vrátil až po okupaci v březnu 1939. Matka  byla v září zajišťována nacisty jako rukojmí, později byly propuštěny. Rodiče optovali pro ČSR, a proto byli donuceni Karlovy Vary opustit. Mezitím mne odvezl strýc do Plzně, potom do Velkých Popovic a rodina se shledal v Českém Brodě.

 

Vzpomínám si, jak vypadalo řádění henleinovců. Kolonáda trvale ověšena rudými prapory s hakenkrajzem, podupaly parádemarš za  zvuků bubínku a píšťal nablýskané holinky oddílů  SA. Provázel je nadšený křik… Děsili nás pochodňové průvody zfanatizovaného davu, který řval svoje vyznání: Weg mit Tsechen und Juden! Heim ins Riech!   Wir wollen  Krieg!

 

Henleinovci  útočili na silnice, policejní stanice, přepadali  vojenské stráže, tloukli a vraždili svoje odpůrce: Čechy, Židy a německé sociální demokraty. Odvlékali rukojmí. Tuto Henleinovu nacistickou stranu volila převážná část německých obyvatel.

To všechno bylo pro mne těžké trauma znásobené válečnými  a utvrzené  pozdějšími událostmi.

Ing. Vladimír Valenta. tehdy Karlovy Vary

***