Jdi na obsah Jdi na menu
 


Washington - Výzvy k uvedení Trumpa zpět do úřadu jsou stále častější

13. 8. 2021

Washington - Výzvy k uvedení Trumpa zpět do úřadu jsou stále častější

 

Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost varuje: Výzvy k obnovení spravedlnosti, k uvedení Donalda Trumpa zpět do úřadu, který byl nezákonně zbaven svého vítězství ve volbách v roce 2020, jsou stále častější.

Donald Trump, exprezident USA

13. srpna 2021 - 10:10

 

Debaty o tom na sociálních médiích již přesáhly rámec uzavřených skupin a staly se prakticky otevřenými.

 

Navzdory nedostatku informací o konkrétních projektech radikálních stoupenců bývalého prezidenta úřady varují: V srpnu 2021 by mohlo dojít k událostem ohrožujícím bezpečnost země. Tato varování jsou prováděna na pozadí soudních sporů zaměřených na účastníky útoku na Kapitol 6. ledna 2021.

 

„Některé konspirační teorie spojené s návratem k moci Donalda Trumpa zahrnují výzvy k násilí, pokud by nebylo dosaženo očekávaných cílů“, informují specialisté ústředního aparátu ministerstva pro vnitřní bezpečnost USA na internetu.

 

ABC News  dostala do rukou interní ministerský dokument. „Během posledních několika dnů došlo k výraznému nárůstu v diskusích a teorií, které přestaly být výlučně tématem konspirační a extremistických společenstvích, stává předmětem diskuse ve více přístupnýché on-line fórech,“  píše se v  dokumentu.

 

Anonymní mluvčí ministerstva řekl  ABC News,  že úřady nechtějí nebezpečí přehánět, ale orgány činné v trestním řízení by si měly být vědomy možných krizí v nejranější fázi jejich vzniku.

 

Mezitím uplynulo sedm měsíců od útoku na Capitol Hill, kdy teorie volební nepoctivosti přiměla lidi k násilným činům. Od té doby bylo podle ministerstva spravedlnosti zatčeno 570 lidí ve 46 státech (průměrný věk 41 let), z nichž 200 bylo obžalováno, 33 přiznalo vinu. S vědomím, že pouze osm lidí se přiznalo k závažnému zločinu, 25 prohlásilo, že se dopustilo přestupku hraničícího se správním deliktem. 15 zatčených jsou bývalí policisté, 61 zatčených sloužilo v ozbrojených silách.

 

Voliči Donalda Trumpa jsou podle demokratů „nepřátelé státu“

 

Ve 495 případech úřady obviňují lidi ze vstupu na zakázané území, ve 235 případech z maření práce veřejných orgánů a zařízení. Bylo zaznamenáno 170 případů maření činnosti policie nebo útoku na policii (50 s použitím zbraně a / nebo ublížení na zdraví), 6 osob bylo obviněno z maření práce novinářů nebo z ničení jejich vybavení. Někteří byli obviněni ze zničení nebo krádeže veřejného majetku a vstupu na území Kapitolu se zbraní. 40 lidí bylo obviněno ze spiknutí, které zahrnuje nejen vstup na uzavřené území, ale také předběžnou přípravu a přípravu takového činu.

 

Jedna osoba byla odsouzena k 8 měsícům vězení, 5 osob k mírnějším trestům: dvě osoby byly odsouzeny k již vykonaným podmíněným trestům, dvě osoby byly uvrženy do domácího vězení. Podle ministerstva spravedlnosti FBI stále hledá téměř 300 podezřelých, z nichž 200 zaútočilo na policisty. V rámci vyšetřování bylo vydáno 900 zatykačů, bylo prohlédnuto 15.000 hodin osobních a pouličních kamerových záznamů, bylo zajištěno 1.600 elektronických zařízení.

 

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)