Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínky hraničářů

27. 7. 2019

 

 

Pamatuji  se na dobu, kdy dr. Pavel Macháček, tajemník Kruhu občanů ČR vyhnaných v r. 1938 z pohraničí, společně s M. Klenem, předsedou Kruhu, připravovali k vydání vzpomínky našich hraničářů. Než kniha vyšla, vyžádala si obrovské množství práce, samozřejmě i od autorů jednotlivých vzpomínek. Kniha, jež byla vydána v r. 1996, jak si vzpomínám, byla po určité době rozebrána. A tak jsme se s představiteli Kruhu dohodli, že vzpomínky hraničářů vydáme společně  v brožurkové formě. První takové vydání spatřilo světlo světa v r. 2006. Pak následovalo ještě několik takových vydání. V současnosti tyto vzpomínky znovu vydáváme.

V elektronické podobě máme vzpomínky na našem webu (www.ceskenarodnilisty.cz ), kde si je může každý podle svého výběru stáhnout. Podobné vzpomínky ze Znojemska a o životě v zabraném pohraničí jsme též vydali jako brožurky. Jsou též na našem webu.

Stateční naši hraničáři k nám promlouvají, přestože část z nich již není mezi námi. Jsou to předůležitá svědectví o kruté době, v níž žili. Z hlediska současných událostí vydání předmětných publikací považujeme za velmi významný a předvídavý čin. Ještě dnes se můžeme dozvědět pravdu nejen o r. 1938 v pohraničí, ale také získat informace o době předcházející a následné.

Velmi děkujeme Mirku Klenovi a Pavlu Macháčkovi, s nimiž jsme léta úzce a plodně spolupracovali, za jejich prozíravost, za vydání vzpomínek hraničářů. S velkou vděčností a úctou na ně vzpomínáme.                                                                    

Dr. O. Tuleškov

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář