Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výzva k ruským občanům

23. 3. 2024

Výzva k ruským občanům

23. března 2024, 15:30

 

Vladimir Putin: Vážení občané Ruska!

 

Hovořím k vám v souvislosti s krvavým, barbarským teroristickým činem, jehož oběťmi se staly desítky mírumilovných, nevinných lidí – našich krajanů, včetně dětí, teenagerů a žen. Lékaři nyní bojují o životy obětí, které jsou ve vážném stavu. Jsem si jist, že udělají vše možné i nemožné, aby zachránili životy a zdraví všech zraněných. Zvláštní slova díků patří posádkám záchranářů a leteckých záchranářů, vojákům speciálních jednotek, hasičům, záchranářům, kteří udělali vše pro to, aby zachránili lidské životy, vyvedli je zpod ohně, z epicentra ohně a kouře a vyhnuli se ještě větším ztrátám.

 

Nemohu pominout pomoc řadových občanů, kteří v prvních minutách po tragédii nezůstali lhostejní a neteční a spolu s lékaři a bezpečnostními pracovníky poskytovali první pomoc a rozváželi postižené do nemocnic.

 

Všem rodinám, které utrpěly strašné neštěstí, zraněným a zraněným, poskytneme potřebnou pomoc. Vyjadřuji hlubokou a upřímnou soustrast všem, kteří přišli o své blízké. Celá země, celý náš lid truchlí s vámi. Vyhlašuji 24. březen dnem státního smutku.

 

V Moskvě a Moskevské oblasti, ve všech regionech země, byla zavedena další protiteroristická a protisabotážní opatření. Teď jde hlavně o to, zabránit těm, kteří stojí za tímto krveprolitím, ve spáchání nového zločinu.

 

K vyšetřování tohoto trestného činu a výsledkům operativních vyšetřovacích úkonů lze v současné době říci následující. Všichni čtyři přímí pachatelé teroristického útoku, všichni, kteří stříleli a zabíjeli lidi, byli nalezeni a zadrženi. Pokusili se schovat a přesunuli se směrem na Ukrajinu, kde pro ně bylo podle předběžných údajů na ukrajinské straně připraveno okno k překročení státní hranice. Celkem bylo zadrženo 11 osob. Federální bezpečnostní služba Ruska a další orgány činné v trestním řízení pracují na identifikaci a odhalení celé základny teroristů: těch, kteří jim poskytli dopravu, nastínili únikové cesty z místa činu, připravené skrýše, skrýše zbraní a munice.

 

Opakuji: vyšetřovací a orgány činné v trestním řízení udělají vše pro zjištění všech podrobností trestného činu. Ale už teď je zřejmé, že nestojíme jen před pečlivě, cynicky naplánovaným teroristickým útokem, ale před připraveným a organizovaným masovým vražděním mírumilovných, bezbranných lidí. Zločinci se klidně a cílevědomě vydali zabíjet, střílet z bezprostřední blízkosti naše občany, naše děti. Stejně jako kdysi nacisté prováděli masakry na okupovaných územích, rozhodli se uspořádat předváděcí popravu, krvavý akt zastrašování.

 

Všichni pachatelé, organizátoři a zákazníci tohoto zločinu budou spravedlivě a nevyhnutelně potrestáni. Ať jsou kdokoli, kdo je vede. Opakuji: identifikujeme a potrestáme každého, kdo stojí za teroristy, kteří připravili toto zvěrstvo, tento útok na Rusko, na naše lidi.

 

Víme, jaká je hrozba terorismu. Zde počítáme s interakcí se všemi státy, které upřímně sdílejí naši bolest a jsou připraveny skutečně spojit síly v boji proti společnému nepříteli, mezinárodnímu terorismu, se všemi jeho projevy.

 

Teroristy, vrahy, nelidi, kteří nemají a nemohou mít národnost, čeká jeden nezáviděníhodný osud – odplata a zapomnění. Nemají budoucnost. Naší společnou povinností nyní je, naši soudruzi na frontě, všichni občané země, být spolu v jedné formaci. Věřím, že to tak bude, protože nikdo a nic nemůže otřást naší jednotou a vůlí, naším odhodláním a odvahou, silou sjednoceného lidu Ruska. Nikdo nebude moci zasít jedovatá semena sváru, paniky a nesvárů v naší multietnické společnosti.

 

Rusko opakovaně prošlo těžkými, někdy až nesnesitelnými zkouškami, ale stalo se ještě silnějším. Bude tomu tak i nyní.

 

http://kremlin.ru/…703

Pozn.: Přeloženo googlem (jazykově upraveno)

přišlo e-mailem