Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyžeňme Američany, zní Irákem po zabití Sulejmáního.

3. 1. 2020

Vyžeňme Američany, zní Irákem po zabití Sulejmáního.

USA nařídily okamžitou evakuaci svých občanů

Dnes 10:26 – Bagdád/Washington

Novinky, ČTK

 

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí považuje páteční americký útok, při němž zemřel íránský generál Kásim Sulejmání a zástupce velitele iráckých šíitských Sil lidové mobilizace (PMF) abú Mahdí Muhandis, za agresi vůči Iráku a velké porušení jeho suverenity. Vlivný duchovní Muktada Sadr už vyzval k vyhnání Američanů. Spojené státy nařídily okamžitou evakuaci svých občanů z Iráku…

Sadrova armáda připravena k boji

Další odpůrce americké přítomnosti v Iráku, vlivný duchovní Muktada Sadr, jehož Mahdího armáda v roce 2004 bojovala proti Američanům na jihu Iráku, řekl, že jeho milice jsou připraveny Irák bránit.

„Jako vůdce iráckého vlasteneckého odboje vydávám rozkaz všem mudžáhidům (bojovníkům), zejména Mahdího armádě, ...a všem vlasteneckým a disciplinovaným skupinám, aby byly připraveny chránit Irák,“ sdělil Sadr v prohlášení. Mahdího armáda má podle různých odhadů až 50 000 členů.

Podle agentury Reuters premiér Mahdí současně kritizoval vměšování Íránu do iráckého politického života a vyzval všechny strany, aby se chovaly „moudře a rozumně“.

Vlivný šíitský duchovní Alí Sistání považuje americký útok za narušení svrchovanosti země, ale také vyzval všechny zúčastněné strany ke zdrženlivosti.

Velký národ Íránu pomstí hrozný americký zločin, hřímají íránští vůdci 

Velký národ Íránu pomstí hrozný americký zločin, hřímají íránští vůdci

Velitel irácké desetitisícové skupiny Liga spravedlivých Kaís Chazalí už své oddíly uvedl do pohotovosti a nařídil jim, aby se připravily na boj. Podle něj Američané budou muset brzy z Iráku odejít. „Všichni velitelé by měli být v pohotovosti pro nadcházející bitvu a velké vítězství,“ prohlásil.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář