Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vysvědčení

2. 7. 2019

   Zrovna v době, kdy si žáci nesou ze školy vysvědčení, dostaly své vysvědčení také politické strany. Propadly úplně všechny. Babišovo ANO za to, že v parlamentních volbách s velkým náskokem zvítězilo díky svému lídrovi, kterého hodně lidí z různých důvodů nemusí. Ostatní parlamentní strany za to, že ve volbách nepřesvědčily dostatečný počet voličů, že jejich strana je lepší než Babišovo ANO. 

   Ani jedna z klasifikovaných stran neví, co má dělat, aby si prospěch v příštím školním roce zlepšila. Pokud by se ANO zřeklo svého zakladatele, dostalo by příště lepší známku, anebo by byl i jeho nástupce či nástupkyně klasifikováni jako nedostateční? Každému členu ANO lze přece předhodit, že ho Andrej Babiš ovládá tak, jako prý stále ještě ovládá svoje firmy.

   Koaliční sociální demokracie také netuší, jak by si měla prospěch  vylepšit. Pokud shodí vládu, která je též její vládou, získá pětku od těch, kterým jde o udržení aspoň trochu levicového kurzu. Jestliže naopak vládu podrží, propadne u těch, kteří chtějí Babiše vyloučit z dalšího studia. 

   Okamurova SPD a komunisté budou asi také marně přemýšlet, jak si opravit tu trojku z chování. Učitelé jsou, jak známo, přísně apolitičtí, takže si určitě na tyto dvě strany nezasedli.

    Ostatní opoziční strany na tom nejsou o nic lépe. Jak by mohly dostudovat, když nezvládají základní úkoly. Úkolem každé politické strany je přece vyhrát volby, anebo zabodovat aspoň tak, aby se mohla stát členem vládnoucí koalice. Žádná ze stran takzvaného demokratického bloku tento elementární úkol nezvládla. Místo toho, aby se snažila a pracovala samostatně, nechá si nahlas napovídat od občanské společnosti, co by měla vlastně dělat a jak se chovat.

   Ještěže se těm demokratickým stranám nepodařilo prosadit školné. To by jim rodiče, kteří jejich snažení trpělivě sponzorují, za takové vysvědčení naplácali. A tak nezbývá, než s chabnoucí nadějí sledovat, jak si povedou propadlíci v příštím školním roce. Pokud v prospěchu nepřidají, budou se asi někteří muset se školními - pardon, parlamentními - lavicemi nadobro rozloučit.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář