Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyložený hnus

22. 8. 2022

Vyložený hnus

Ministryně Jana Černochová by měla na svou funkci rezignovat, a to na základě svého veřejného prohlášení k vraždě devětadvacetileté novinářky, Darji (Platonové) Duginové:

Potlačuji přirozenou lidskou reakci na tragickou smrt. Ale toto jsou skuteční vrazi a váleční štváči. A není mi lito ani dcery, ani truchlícího otce. Je mi líto tisíců lidí zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie. Dnešní noc na 21. 8. si v Rusku zapamatují.

Rezignovat by měla z následujících důvodů:

1)    Je vrcholnou představitelkou České republiky, navíc na silovém ministerstvu. Její vyjádření by klidně mohlo být vnímáno jako nepřátelský akt. Nepřísluší jí.

2)    Takovéto veřejné vyjádření je v přímém rozporu s politikou vlády, která hodlá stíhat nenávistné projevy na internetu a schvalování války na Ukrajině. Představme si parafrázi na její citát: „Potlačuji přirozenou lidskou reakci na válku. Ale jednotky AZOV jsou skuteční vrazi a váleční štváči. A není mi takových lidí lito. Je mi líto tisíců lidí zavražděných na Donbase v důsledku občanské války. Den 24. 2. 2022 si v na Ukrajině zapamatují. Nebyl by takový výrok stíhán jako podpora „ruské invaze“?

3)    Ministryně se mohla dopustit schvalování terorismu. Jistý muž z České republiky, který vystupoval pod přezdívkou „Ssman“ (údajně Benedikt Čermák ze Znojma) v internetové diskuzi k útokům v mešitách na Novém Zélandu v roce 2019 napsal: „Jak jim chutná jejich medicína. Dobrá práce???!“ „Z toho samotného znění komentáře jde odvodit, že se nejednalo o kritiku, ale o pochvalu“, zdůvodnil soudce  Michal Zámečník, proč přišel s nepodmíněným trestem vězení.

Nechme stranou, kdo si dá přezdívku po příslušnících „SS“ – a zaměřme se čistě na daný komentář. Větu „Jak jim chutná medicína?“ – myšleno muslimům, jejichž ideologii pokládá dotyčný muž za zjevně zvrácenou a fašistickou – lze srovnat s výrokem „Dnešní noc na 21. 8. si v Rusku zapamatují.“ Tato věta totiž jednoznačně samotný útok schvaluje ve smyslu – konečně dostali za vyučenou. Tak, jak to napsal pan Čermák. Jenom paní Černochová nepřipojila ani ty otazníky.

 

 A to neberu v potaz rovinu lidskou, kdy byla zavražděna mladá žena před zraky svého otce. Jako občan České republiky se za takovéto ministry – a potažmo celou vládu, hluboce stydím a pohrdám jí jako vládou balvanů. Balvanů u našich nohou, které nás táhnou až na samé dno. Taková vláda jde sice svým občanům příkladem – ale tím nejhorším možným.

 Paní Černochová má právo pana Dugina i jeho dceru kritizovat za jejich názory a postoje. Ale označovat je za vrahy? Označila by snad za vražedkyni M. Albrightovou? Dovolila by si říct, že D. Rumsfeld byl podvodník, lhář a masový vrah, stejně jako D. Cheney? Odsoudila mafiána a masového vraha Thaciho?

 Tyto otázky zde ponechám v řečnické rovině.

 Vyloženě nešťastné je potom zavádět móresy, že někoho označíme za „fašistu“, a pak budeme tvrdit, že zrovna jeho smrt se schvalovat smí. Pro pana Čermáka byli fašisté všichni, které spojoval s tzv. Islámským státem a krutostmi s nimi spojenými. Kdo vydá manuál, kdo smí, a kdo nesmí být považován za nacistu – a čí smrt tedy slavit smíme – a čí ani omylem?

 Vysoce postavení politici si tu zahrávají s něčím, co je nebezpečné jako dynamit – a může jim to obrazně explodovat v rukách. Nebo se budeme tvářit, že je v pořádku stíhat řadové občany, ale na politiky se to nevztahuje? Pak se nemůžeme divit, až celá naše společnost bude ve varu, že nebude potřebovat ani pověstné dva svetry Markéty Pekarové Adamové.   

Nebuďme balvany…

 

Odmítám štvavé statusy:

Z hněvu zas hněv se rodí,

až lidskost zcela zadusí

od sklepů po poschodí.

 

Odmítám, aby jedni jen

nenávist šířit směli.

S tím, že pán bude nevinen,

kmán v cele, že byl smělý.

 

Ať zákon všem zde platný je.

Ne, jak se komu líbí.

Dvojí metr nás zabije.

Tohle jsou hrubé chyby.

 

Nebuďme, prosím, balvany,

stroji, co plní úkol,

který že jim byl zadaný.

Jinak sráz bude vůkol.