Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyjednavač Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech a možném dočasném příměří

3. 3. 2022

Vyjednavač Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech a možném dočasném příměří

 

Dnes 18:51 • Aktualizováno 19:12, 3.3.2022

Petr Jemelka, Novinky, ČTK

 

 

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech pro odchod lidí a možném dočasném příměří. Ve čtvrtek o tom informoval ruský vyjednavač Vladimir Medinskij.

 

Ukrajinsko-ruské jednání probíhalo na blíže nespecifikovaném místě Homelské oblasti u řeky Pripjať na hranicích s Běloruskem. Foto: Sergei Kholodilin, ČTK/AP

Ukrajinský delegát Mychajlo Podoljak po jednání podle ukrajinské agentury Unian uvedl, že toto téma bylo jediné, na kterém se ve čtvrtečním druhém kole rozhovorů ukrajinská a ruská strana dokázaly shodnout.

Ukrajinská strana podle Podoljaka nedosáhla výsledků, ve které doufala, a třetí kolo rozhovorů se uskuteční v nejbližších dnech. To potvrdil také další ruský vyjednavač, předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij, podle něhož může budoucí dohoda s Kyjevem vyžadovat schválení ruského parlamentu.

 

Jednalo se opět na utajovaném místě

 

Druhé kolo jednání probíhalo na utajovaném místě na hranicích mezi Běloruskem a Ukrajinou. Cílem obou stran je dohodnout příměří, jejich požadavky se ale značně liší.

Právě diametrálně odlišné cíle obou zemí vedly k tomu, že první pondělní jednání k dohodě nevedlo. Ukrajinci se odmítali vzdát ozbrojeného odporu a žádali humanitární koridory, Rusové se odmítali stáhnout a žádali neutrální Ukrajinu.