Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vučić nepodepíše zákon o manželství osob stejného pohlaví

14. 8. 2023

Vučić nepodepíše zákon o manželství osob stejného pohlaví

aleksandar vucic

14.8.2023 08:30

 

„Dokud budu prezidentem, nepodepíšu v Srbsku jediný zákon ani nic jiného, co by umožňovalo třetí pohlaví, jiné než mužské a ženské, nebo něco, čemu se nyní říká gender fluid, kdy se jednoho dne cítíte a oblékáte jako žena a další den jako muž,“ zdůraznil Vučić v TV Pink. "To se v Srbsku nestane," uvedl kategoricky.

 

"Požádal jsem ji (premiérku Anu Brnabićovou), že dokud budu prezidentem, nechci podepisovat nic o manželství osob stejného pohlaví a tak dále," řekl srbský prezident. „Pokud nás zástupci EU napadnou kvůli těmto rozhodnutím – skvělé, útočte na mě, ale neobviňujte Anu Brnabićovou, která je pro. Já jsem ten člověk, který jí to nedovolil."

 

„Chci říct, že jsme tradiční společnost. Členové LGBT komunity mě netrápí ... Ale všechny věci, o kterých jsme právě mluvili, jsou nemožné, dokud jsem prezidentem,“ uzavřel Vučić.

 

Od 4. do 10. září 2023 se v hlavním městě Srbska bude konat několik akcí na podporu LGBT komunity, včetně pochodu městem 9. září. V rámci Pride Week jsou vyhlašovány kulturní, umělecké a vzdělávací akce jako divadelní festival, výstavy, panelové diskuze, debaty, party a veřejné přednášky. Většina srbské společnosti takové aktivity odsuzuje a v některých letech se s ohledem na odpor společnosti nemohly uskutečnit pochody Bělehradem.

 

Na druhou stranu je třeba uvést, že premiérka Ana Brnabićová se hlásí k lesbické orientaci a její partnerka ji doprovází na celé řadě domácích i zahraničních akcí.

 

Jan Urbach

vasevec.cz