Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vučić - Západ se snaží Srbsko oslabit

24. 12. 2023

Vučić - Západ se snaží Srbsko oslabit

 

24.12.2023 15:40

Srbský prezident Aleksandar Vučić kritizoval práci některých mezinárodních pozorovatelů během parlamentních voleb, které se konaly minulý týden.

"Sami řekli, když byli ve volebních místnostech, že k žádnému porušení nedošlo, ale pak začali mluvit o přestupcích, které údajně viděli na sociálních sítích," řekl srbský prezident.

Západ se podle něj snaží Srbsko oslabit, aby si mohlo vybrat vládu a politiky, jaké chce, aby Srbsko na jeho pokyn zavedlo sankce proti Rusku.

Vučić důrazně řekl, že nedovolí násilnou změnu moci v zemi a ani druhý „majdan“. Upozornil, že prozápadní opozice věděla, že bude mít ve volbách špatné výsledky a předem připravovala pokus o násilný útok na centrální volební komisi.

Představitelé prozápadního opozičního bloku „Srbsko proti násilí“ již dříve uvedli, že nesouhlasí s výsledky voleb v Bělehradě, a požadovali zrušení výsledků hlasování. Prohlásili to poté, co vyšlo najevo, že koalice strany srbského prezidenta Aleksandara Vučiće vede v parlamentních volbách s výrazným náskokem.

Šéf srbské volební komise uvedl, že demonstranti fyzicky napadli představitele komise.

vasevec.cz