Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vučić - Srbsko ignoruje US sankce proti bosenskosrbským politikům

5. 8. 2023

Vučić - Srbsko ignoruje US sankce proti bosenskosrbským politikům

 Srbsko ignoruje sankce uvalené Spojenými státy proti některým bosenskosrbským politikům, řekl srbský prezident Aleksandar Vučić.

Alexandar Vucic, srbský prezident

5. srpna 2023 - 06:20

 

„Srbsko zachází se sankcemi proti vedení bosenských Srbů, jako by neexistovaly," řekl na tiskové konferenci s prezidentem Republiky srbské Miloradem Dodikem.

 

Spojené státy zasáhly proti předním bosenskosrbským politikům, protože Washington věří, že jejich činy ohrožují Daytonskou dohodu, která ukončila bosenskou válku v letech 1992-1995. Zejména Američané věří, že tito politici se podíleli na tvorbě zákonů, které podkopávají jednotu země.

 

Podle Aleksandara Vučiće politika sankcí nikdy nepřináší očekávaný efekt a Srbsko to dobře ví, protože už léta žije pod sankcemi. Podle jeho názoru jsou represivní opatření uvalená na bosenskosrbské politiky bezprecedentní a nespravedlivá, takže jediným přijatelným krokem pro Bělehrad je jejich ignorování.

 

Připomeňme, že tento týden Washington oznámil, že uvalí sankce na čtyři bosenskosrbské politiky. Opatření se týkají Zelky Cvijanoviće, srbského zástupce trojčlenného předsednictví Bosny a Hercegoviny, premiéra Radovana Viskoviće, předsedy parlamentu Nenada Stevandiće a ministra spravedlnosti Republiky srbské Miloše Bukejloviće. Prezident Milorad Dodik už byl sankcionován Washingtonem dříve.

 

Bosenská válka v letech 1991-1995 skončila rámcovou dohodou v Daytonu v USA 21. listopadu 1995. Daytonskou dohodu podepsali vůdci tehdejší Jugoslávie, Chorvatska a Bosny a Hercegoviny. V důsledku toho se Bosna a Hercegovina osamostatnila z bývalé Jugoslávie, rozdělila se napůl na dva celky: Federaci Bosny a Hercegoviny, která zabírá 51 % území obývaného Bosňáky a Chorvaty, a Republiku srbskou, která zabírá zbytek území. Podle Daytonské dohody mají dvě vysoce autonomní entity Bosny a Hercegoviny samostatné vlády, parlamenty a ústavy a tyto dvě entity spojuje slabá centrální vláda.

 

V posledních dvaceti letech vůdce bosenských Srbů Milorad Dodik opakovaně prohlásil, že Bosna a Hercegovina nefunguje jako stát a že by se Republika srbská měla osamostatnit od Bosny a Hercegoviny.

 

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)