Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vučić - Evropa sama nese vinu za energetickou krizi

17. 10. 2021

Vučić - Evropa sama nese vinu za energetickou krizi

Jurij Kogalov

9. října 2021

 

Srbský prezident Alexandr Vučić uvedl pro novináře, že je Evropa sama vina za energetickou krizi. Nestalo by se to, kdyby Evropané včas uzavřeli dlouhodobé kontrakty s Ruskem na dodávky plynu. Podle něho ovlivnilo nárůst cen několik faktorů: Zavedení nových uhlovodíkových poplatků, nedostatek plynu poté, co Číňané zabrali veškerý zkapalněný plyn pro sebe a některé země dávaly svému průmyslu plyn po uvolnění z pandemie za nejnižší ceny. Přitom se většina zemí nezabývala potřebou uzavřít dlouhodobé kontrakty na dodávky modrého paliva.

 

Podle srbského prezidenta očekává svět v nejbližší době velká energetická krize. Občané Srbska se nemusejí strachovat, elektřiny i plynu bude dost a ceny se nezvýší. Srbsko vede s Rusy jednání o dodávkách plynu za snížené ceny. Prezident řekl: „Je důležité s Rusy prodloužit dlouhodobou smlouvu a zajistit, aby cena zůstala na současné úrovni 270 USD. Je to důležité pro průmysl.“

 

Připomenul, že Srbsko se 1. října stalo tranzitní zemí plynu zásluhou plynovodu Balkánský proud, vybudovanému navzdory nátlaku Západu.

Převzato z Rg.ru

outsidermedia.cz