Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vojenský analytik - Rusko válku vyhraje v každém případě. Ukrajina prakticky skončila jako stát.

26. 3. 2022

Vojenský analytik - Rusko válku vyhraje v každém případě.

Ukrajina prakticky skončila jako stát. Kus země si zabere Polsko a mírová mise měla být zábor území

25. 3. 2022 scipio   

Rudolf Šindelář | Redaktor

rudolf.sindelar@zivotvcesku.cz

Publikováno: 25. 3. 2022

Rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem jsou nadále bez nějakého hmatatelného výsledku, který by spěl ke konci války. Redakce ŽivotvČesku.cz s dotazem, jak skončí válka, oslovila vojenského analytika a bývalého ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslava Štefce, který ohledně složení zbraní zastává zcela jasný názor. „Rusko vyhraje v každém případě,“ uvedl jednoznačně.

Válka na Ukrajině začala vstupem ruských vojsk na území Ukrajiny 24. února a od té doby eskaluje. První fáze »speciální vojenská operace« je podle ruského ministerstva obrany téměř u konce. Aktuálně se chce zaměřit na »úplné osvobození« východoukrajinského Donbasu.

Ruské ministerstvo obrany také v pátek přiznalo smrt 1351 ruských vojáků od začátku invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters. Ukrajina toto číslo odmítá a uvádí, že zabito již bylo 15.000 ruských vojáků.

Ukrajinské ozbrojené síly oproti tomu přišly zatím o 30 tisíc lidí, z toho o 14 tisíc z nich »nenávratně«, oznámila v pátek podle agentury TASS Moskva. Kyjev počty zabitých ukrajinských vojáků nezveřejňuje.

Jak skončí válka, je nejčastější otázkou, podobně jako kdy. Redakci svůj pohled na situaci nabídl vojenský analytik Jaroslav Štefec, který je přesvědčen, že Putinovy vojenské síly zakončí svou misi úspěšně.

Rusko vyhraje v každém případě. Rusko donutí Ukrajinu vzdát se, bude to stát hodně obětí, ale Ukrajina skončila v podstatě jako stát. Poláci zaberou západní část Ukrajiny, část si možná vezme Rumunsko a uvidíme. Část východní Ukrajiny se připojí k Rusku, nebo vytvoří samostatnou část, ale spíš ne. Do západní části se naprosto tvrdě snaží vstoupit Poláci, mluví o tom naprosto oficiálně, chystají se tam vstoupit a NATO se od toho distancuje. Mírová mise měla být zábor území,“ uvedl pro ŽivotvČesku.cz svůj pohled na další vývoj válečného konfliktu bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování.

Pokud se Polsko rozhodne vyslat vojáky na Ukrajinu, bude rozdrceno. S takovým vzkazem vystoupil ve čtvrtek místopředseda Dumy, což je ruský zákonodárný sbor, Vladimir Šamanov. Reagoval tak na záměr Poláků vyslat na válkou zmítanou Ukrajinu mezinárodní mírové jednotky, k čemuž nakonec nedojde. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg to ve čtvrtek zdůvodnil tím, že NATO musí být zodpovědné, aby se konflikt nestal válkou mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem.

Zdroj : Život v Česku