Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda lže, hůře jsme na tom ještě nebyli, tvrdí Havlíček

16. 12. 2023

Vláda lže, hůře jsme na tom ještě nebyli, tvrdí Havlíček

Karel Havlíček (ANO)

16. prosince 2023 - 06:05


Česká republika na tom ekonomicky ještě nebyla hůře, vláda neplní své sliby a brutálně lže, prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Zatímco za vlády hnutí ANO podle něj bylo Česko premiant, dnes je mezi nejhoršími. Opozice se podle něj nechystá uklidňovat nespokojenost ve společnosti, naopak v kritice vlády ještě přitvrdí. Kabinet přitom nedávno zveřejnil seznam svých úspěchů včetně snižování schodku veřejných rozpočtů či zvyšování průměrných důchodů.

„Vláda neplní své sliby. Že plní dílčí úkoly, je nepochybně pravdou, ale taky má osmnáct ministrů, kteří musí plnit stovky a stovky úkolů, a ty zásadní věci bohužel neplní. Takže vláda neplní své sliby, brutálně lže a má nekompetentní ministry,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima News Havlíček. Argumenty, že vláda přidala lékařům a učitelům, navýšila rodičovský příspěvek či zvýšila minimální mzdu, opoziční poslanec odmítá.

„Nesouhlasím, že dělá mnoho věcí pro společnost. Dělá je až pod obrovským tlakem, kdy už stávkují učitelé nebo zdravotníci. Je to vše o výsledcích i na hospodářské rovině. Když se podíváte, hůře jsme na tom nebyli. Jsme jediná země, která nedosáhla úrovně roku 2019 ve smyslu HDP. Máme jednu z nejvyšších inflací, pokles reálné mzdy máme také jeden z nejvyšších. V roce 2019 jsme byli premianty, dnes jsme jedni z nejhorších,“ řekl v pořadu Karel Havlíček s tím, že opozice se prý nechystá ke zmírňování nespokojenosti ve společnosti.

Musíme ukazovat na to, co se dělá špatně. Nikdo po nás nemůže chtít, abychom na to kývali. Logicky budeme tvrdí, a ještě v tom přidáme,“ dodal Havlíček.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) k „blbé náladě“ ve společnosti navzdory některým problémům tolik důvodů není.

„Prakticky neznáme nezaměstnanost. Patříme k nejrozvinutějším státům na naší planetě, ekonomicky a vlastně z jakéhokoliv hlediska. Kvalita našich veřejných služeb je vysoká, a to i ve srovnání s bohatšími zeměmi,“ prohlásil premiér Fiala s tím, že máme fungující demokracii a i když je podle něj stále co zlepšovat, „blbou náladou“ to rozhodně nespravíme.  

 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)