Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda, kterou nám „závidí“ celá Evropa

23. 11. 2022

Vláda, kterou nám „závidí“ celá Evropa

23.11.2022 10:29

 

Tedy podle toho, jak se sama chlubí. Prý na co sáhla, to zvládla, vyřešila inflaci, energetickou krizi i tu nešťastnou Ukrajinu. Slyšíme, jak skvěle řídí celou EU. Před námi jsou Vánoce, dárky dostáváme už teď s předstihem. Nové zálohy i složenky. K vánočním tradicím přibude letos i teplá polévka někde na náměstí u stromečku a k ní krajíc chleba, každý si může ještě přidat. Polévka má být vydatná, zájem bude proto jistě velký. Nikdo nebude postihován, pokud půjde do fronty vícekrát. K dárcům se přidala i parlamentní kuchyně. To co ještě před rokem končilo v parlamentním kbelíku, dnes najde své místo v parlamentní polévce. Snad nám Evropa nebude závidět ty upadlé drobečky z parlamentní lavice.

Pasivita vlády kolem zdražování energií a potravin je nemístná. Třetina rodin se dostává do neřešitelné situace, 20% inflace znehodnocuje jejich vklady. Není velkým tajemstvím, že desetitisíce dětí nemá na školní obědy, děti nemají ani na mimoškolní placené aktivity. Základní potraviny se stávají nedostupnými. Lidé nakupují jen akční nabídky. Některé potraviny v akcích mizí z regálů v okamžiku, vejce, mléko, máslo, … Brambory se prý neurodily, cibule bylo také méně… Nákupní turistika žene Čechy za hranice, tam nakoupí až o polovinu laciněji. Polsko je toho příkladem. Potravinové banky hlásí meziroční nárůst poptávky o 35% a těm se i přes štědrost dárců nedostává už nyní na 600 tun zejména potravin pro ty sociálně potřebné.

Vláda místo včasného řešení energetické krize zaspala, nyní tápe, dává nám hraběcí rady, jak ušetřit, jak vyhnat zimu z baráku, kolik svetrů si máme vzít. Zda se sprchovat, nebo je otřít žínkou. Naše energetická soběstačnost zůstala na papíře. ČEZ přesto hlásí miliardové navýšení svých zisků, tedy na úkor vyšších cen pro spotřebitele. Vláda zůstala pasivní i zde. Obdobně, ještě donedávna, naše zemědělství nám zajišťovalo potravinovou bezpečnost. Dnes jsme odkázáni na dovozy. Banány sice už máme, ale nejsou zase vajíčka, sýry, máslo, vepřové, dokonce není ani toaletní papír. Někde polistopadoví „soudruzi“ udělali chybu. Zimní období je před námi a zcela jistě přinese další dopady na většinu českých domácností.

Před Strakovou akademií, sídlem Fialovy vlády, vidíme květiny i desítky hořících svíček. Lidé postávají v zamyšlení. Pietní místo za jednoho z nás, který neunesl svou tíživou sociální situaci, zastřelil se.… Zoufalí lidí dělají i zoufalé činy. Praha se stává nyní centrem sociálních protestů, tisíce lidí přichází říci této vládě své NE. Vláda tyto sociální protesty zlehčuje, nemusí souhlasit, ale nesmí urážet. K těmto protestům se přidává i strach a nejistota z budoucnosti. Fronty na sociální podpory se prodlužují… Zejména rodiny s dětmi či senioři se dostávají do neřešitelné pasti. 

Přemysl Votava

vaše věc.cz