Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vize velmi reálná

3. 10. 2021

Vize velmi reálná

Marek Řezanka

  

 Politolog Michal Bok uvedl argumenty, proč pokládá možnost povolební koalice ANO a ODS za vysoce nepravděpodobnou až nereálnou (Viz https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Ma-tu-nekdo-volice-za-nesvepravne-idi-ty-Povolebni-sok-ANO-a-ODS-spolu-Zapomente-678395):

 

1)    Taková koalice ani vzniknout nemůže. Proč? Protože to nedává vůbec žádný smysl. Předseda ODS Petr Fiala vznik téhle koalice opakovaně vyloučil. Navíc koalice ANO a ODS mohla vzniknout už po minulých volbách. Tehdy měly obě strany dohromady 102 mandátů. Ale nestalo se to.

 

2)    A i pokud bychom popustili uzdu fantazii a představili si, že v ODS proběhne po letošních volbách proti Petru Fialovi nějaký puč s cílem otočit kormidlem ke spolupráci s ANO, pak to nedává smysl. Pokud Fiala ve volbách uspěje, tento puč nebude moci být úspěšný. Úspěch by totiž pučisté mohli slavit jedině v případě, že by strana volebně propadla někam pod 25 mandátů, což byl její zisk v posledních volbách.

 

3)    Zamíchat celou touhle úvahou by mohli jedině Trikolóra, Svobodní a Soukromníci, kteří se nacházejí mezi oběma tábory, ale těžko můžou jít do vlády na jedné straně s komunisty a na straně druhé s Piráty. Takže snad jediný scénář, ve kterém by nějaká koalice na půdorysu ANO a ODS mohla vzniknout, je situace, kdy by se Trikolóra dokázala přehoupnout přes pět procent, zároveň by získala dostatečný počet mandátů na to, aby překlenula příkop mezi ANO a ODS a zároveň by ani jedna z výše uvedených variant, tedy koalice opozičních koalic ani koalice Babišova tábora, nebyla možná.

 

 Pokusím se zde uvést argumenty, které naopak ukážou, že vznik koalice ANO s ODS, případně Trikolorou, není žádnou nereálnou konstrukcí, ale naopak velmi pravděpodobným povolebním scénářem:

 

 Ad 1) Ano, Petr Fiala opakovaně vznik koaliční vlády s ANO vyloučil. Ale Fiala není ODS. Uvnitř této strany to vře. Řada straníků nesouhlasí se spojením konzervativní ODS s liberální TOP09. Vznik takové koalice znamená jednak rezignaci na některé programové body (migrace, euro), a v neposlední řadě vylučuje ze hry některé ambiciózní členy ODS, před nimiž dostali na kandidátních listinách přednost členové TOP09 či KDU-ČSL. To, že vláda ANO s ODS nenastala již po volbách 2017, bylo způsobeno pouze nesmiřitelným postojem Petra Fialy. Jinak si jsou oba subjekty programově blízko (obě strany jsou pravicové orientované a bližší než zaměstnanci, jsou jim podnikatelé) – a s pragmaticky uvažujícím politikem v čele ODS by dozajista takováto vláda dostala zelenou. A. Babiš o její vznik velice stál. Chtěl s ODS jednat dříve než s ČSSD.  

 

 Ad 2) V ODS panuje silný nesouhlas s koalicí s TOP09 a KDU-ČSL (Viz Máhttps://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Ma-tu-nekdo-volice-za-nesvepravne-idi-ty-Povolebni-sok-ANO-a-ODS-spolu-Zapomente-678395). Pokud se potvrdí, že vznik této koalice zapříčinil odliv voličů ODS k Trikoloře, Fiala v pozici šéfa ODS skončí. Navíc se nechal slyšet, že sází na jedinou kartu – vládu s Piráty a Starosty a nezávislými. Pokud mu tento projekt nevyjde, bude nucen rezignovat. Koalice SPOLU a Piráti se STANem pak 101 a více hlasů skutečně mít nemusí. Do toho si připočtěme fakt, že koalice SPOLU je vlastně nápadem nedostudovaného mladíčka Mináře (Viz https://www.lidovky.cz/domov/experti-minarova-vyzva-ke-spolupraci-stran-je-problematicka-pirati-stoji-stranou-ostatni-se-boji.A191119_172946_ln_domov_mber), kterého Petr Fiala poslechl. Politik, který naslouchá nedoukům, není hoden funkce stranického lídra.

 Politolog Bok vychází z předpokladu, že ANO bude mít výrazně méně než 78 mandátů z roku 2017.

 Jistě, došlo k změně volebního systému. Jenže M. Bok opomíjí soustavnou protibabišovskou kampaň, na které se spolek milion Chvilek pro demokracii více méně znemožnil, neboť po 4 roky nedosáhl svého – a M. Minář na svou pozici rezignoval. Pozitivně mnozí voliči nevnímají ani kampaň, do niž P. Šafr a někteří opoziční politici, často z koalice SPOLU, zatáhli premiérova syna. Toto vše mohou být procenta pro ANO navíc. Pokud mělo ANO v roce 2017 kolem 29 %, letos může mobilizací dosáhnout až na 32-34 %. Na jedné straně tu sice máme ty, kdo premiéra Babiše nesnáší, na straně druhé je zde hodně těch, pro něž pověstný rudý hadr před očima představují Piráti a hned za nimi pan Fiala s Paní Pekarovou Adamovou.

 ANO tedy může mít klidně něco kolem 75-85 mandátů, zatímco samostatná ODS jich může mít kolem 20. Těsná vláda ANO s ODS by pak byla reálná. To ale i v případě, že by ODS měla 25-35 mandátů, ale s Piráty a STANnem by koaliční vládu sestavit nemohla.

 

 Ad 3) Považuji za velice pravděpodobné, že Trikolora ODS několik procent sebere – a bude mít kolem 7-9 %. Tuto svou hypotézu opírám o předpoklad, že pro řádu tradičních voličů ODS je nepředstavitelná koalice s Piráty. Proto budou protestně hlasovat proti ODS, aby Fiala padl. Jsou zde minimálně dva politici z ODS (P. Blažek a M. Kuba), kteří by po Fialovi převzali funkci stranického předsedy – a s A. Babišem by k jednacímu stolu usedli. A že by se kvůli tomu ODS rozpadla? Většině členů ODS jde přece o to, aby konečně byli u vlády. P. Fiala jim to svým diletantským přístupem znemožňuje. Nějaké morální hodnoty u nich nehledejme. Jde o křesla, nikoli o hodnoty.   

 Pokud ODS nesestaví vládu s Piráty a STANem, může ji sestavit jedině s Babišovým hnutím ANO. Zároveň A. Babiš bude potřebovat partnera, kterého mu v Evropské unii posvětí. Stačilo, co si 4 roky vyslechl ohledně podpory ze strany KSČM. Představa, že nyní by se měl opřít ještě i o SPD, ho zřejmě straší.

 ČSSD se tentokrát patrně do Sněmovny nedostane. V takovém případě by se A. Babiš mohl opřít o Přísahu. Ale ani ta nemá své jisté – a může se po volbách postavit proti Babišovi. Když si odmyslíme SPD a KSČM, pak A. Babišovi zůstává ve hře právě jen ODS či ještě Trikolora se Svobodnými a Soukromníky. Toliko povolební matematika.

 

 Závěrem:

 

 Michal Bok vycházel z předpokladu, že po volbách vznikne buď koalice Spolu a Pirátů se STANem či ANO s podporou SPD, KSČM či Přísahy.

 Spolu a Piráti se STANem však nemusí mít ani devadesát, natož 101, mandátů – a Babišovi bude proti srsti opřít se o KSČM a SPD. Riskoval by, že se mu ANO rozpadne.

 V takovém případě se koalice ANO s ODS rýsuje jako nejreálnější varianta z možných. Pokud na to někdo poukazuje, není to laciné strašení, ale podnětný příspěvek do diskuse, jakým směrem se naše politická scéna může ubírat.