Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítězství. Putin schválil důležitý projekt Mišustina a Bělousova

29. 12. 2020

Vítězství. Putin schválil důležitý projekt Mišustina a Bělousova

Konstantin Dvinskij

19. prosince 2020

 

Na tiskové konferenci dne 17. prosince poprvé Vladimir Putin promluvil o nejdůležitějším projektu navrženém státníky. Nynější vláda Mišustina a Bělousova se od začátku své práce soustředila na nejdůležitější záležitosti, které budou nepochybně hnát ruskou ekonomiku dopředu. Je to mechanismus omezené emise, náhrada v oblasti státních zakázek, urychlení výstavby infrastruktury, zavedení digitálního rublu, atd.

Putin podpořil ještě jeden projekt schopný zajistit zvyšování ruského HDP o miliardy dolarů každý rok. Jedná se o rozvoj domácího turismu. Mohlo by to vypadat jako málo významné, ale to by byla chyba. I kdybychom se podívali jen na suchou statistiku, je zřejmé, že dovoz turistických služeb je velikou položkou. Každoročně občané RF vyvážejí v důsledku svých cest do zahraničí 30 miliard dolarů. Tyto peníze by mohly zůstat doma a pracovat pro ruskou ekonomiku.

Letošní omezení cest za hranice skutečně chránilo ruské hospodářství. Od ledna do listopadu činil dovoz turistických služeb jen 3,9 miliardy dolarů proti loňským 29 miliardám. Platební bilance Ruska za těchto 11 měsíců činila +29,1 miliardy dolarů. Pokud by občané Ruska cestovali v plném rozsahu a vyváželi by měnu, mohl by kurs dolaru prolomit tříciferná čísla.

Nyní bude zvláštní pozornost věnována rozvoji cestovního ruchu v Rusku. Odvětví čeká zásadní reformování. Vladimir Putin oznámil, že tento program musí být realizován synchronizovaně, počínaje výstavbou infrastruktury a konče vytvořením pozitivního obrazu tuzemských lázeňských zařízení v mediích. V současnosti tvoří domácí cestovní ruch 3,9 % ruského HDP. S ohledem na potenciál Ruska je to málo. Se základem akciové společnosti Lázně Severního Kavkazu bude vytvořena nová mohutná struktura, která bude odvětví konsolidovat.

Návrh byl podán již v roce 2016, ale tehdejší předseda vlády Medveděv jej nepřijal. Prý se cestovním ruchem v Rusku musejí zabývat soukromé agentury, a ne státní korporace. Dnes po čtyřech letech Mišustin zcela změnil pohled vlády na tuto otázku. Za připomenutí zde stojí Bělousovův projekt Jižní klastr, který měl zajistit lázním na pobřeží Černého moře dostupnou dopravní infrastrukturu.

Státní kapitalismus má maximalizovat státní úsilí v těch směrech, které se stanou oporami pro růst hospodářství. Domácí cestovní ruch je pro to velmi vhodný.

Za prvé dostane řada regionů mocný impuls pro rozvoj, za druhé se alespoň částečně zamezí odlivu kapitálu (dovoz turistických služeb), za třetí dostane impuls stavebnictví, a to jak realitní, tak dopravní.

A to nejdůležitější – peníze budou pracovat uvnitř ruské ekonomiky.

Převzato z Russiapost.su

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář