Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítejte v BRICS 11

4. 9. 2023

Vítejte v BRICS 11

 

Pepe Escobar

 

30.8.2023 Komentáře Témata: BRICS 1333 slov

 

Nakonec byla vytvořena historie. Země BRICS překonaly i ta největší očekávání a udělaly obrovský krok k multipolaritě tím, že rozšířily skupinu na BRICS 11. Od 1. ledna 2024 se k pěti původním členům BRICS připojí Argentina, Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty (SAE).

 

Ne, nepromění se v nevyslovitelné BRIICSSEEUA. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov potvrdil, že píseň zůstává stejná, se známou zkratkou BRICS pro multilaterální organizaci Globální jih nebo Globální většina či „Globální zeměkoule“, která bude utvářet kontury nového systému mezinárodních vztahů.

 

Zde je prohlášení Johannesburg II z 15. summitu BRICS. Jedenáctý summit BRICS je teprve začátek. Dlouhá řada zemí touží se připojit; aniž bychom se odvolávali na desítky zemí (a jejich počet se počítá), které již „projevily zájem“, oficiální seznam podle Jihoafričanů zatím zahrnuje Alžírsko, Bangladéš, Bahrajn, Bělorusko, Bolívii, Venezuelu, Vietnam, Guineu, Řecko, Honduras, Indonésii, Kubu, Kuvajt, Maroko, Mexiko, Nigérii, Tádžikistán, Thajsko, Tunisko, Turecko a Sýrii.

 

Do příštího roku se většina z nich stane buď partnery BRICS 11, nebo součástí druhé a třetí vlny plnohodnotných členů. Jihoafričané zdůraznili, že BRICS „se neomezí pouze na jednu fázi rozšíření“.

 

Rusko-čínské vedení

 

Cesta vedoucí k BRICS 11 byla během dvoudenních diskusí v Johannesburgu těžká a hrbolatá, jak přiznal sám ruský prezident Vladimir Putin. Konečný výsledek se ukázal být zázrakem transkontinentálního začlenění. Západní Asie byla sdružena v plné síle. Arabský svět má tři plnoprávné členy, stejně jako Afrika. A Brazílie strategicky lobbovala za začlenění problémové Argentiny.

 

Globální parita kupní síly HDP (PPP) BRICS 11 v současné podobě činí 36 % (již nyní je větší než G7) a tato instituce nyní zahrnuje 47 % světové populace.

 

Ještě více než geopolitický a geoekonomický průlom však BRICS 11 skutečně prorazí v oblasti energetiky. Podpisem Teheránu, Rijádu a Abú Zabí se BRICS 11 okamžitě stává ropnou a plynovou velmocí, která podle společnosti InfoTEK kontroluje 39 % světového vývozu ropy, 45,9 % prokázaných zásob a 47,6 % veškeré celosvětově vytěžené ropy.

 

Přímá symbióza BRICS 11-OPEC+ je nevyhnutelná (pod vedením Ruska a Saúdské Arábie), nemluvě o samotném OPEC.

 

V překladu: „OPEC je v současnosti největším producentem ropy v Evropě: Kolektivní Západ může brzy ztratit svou moc kontrolovat světové ceny ropy a následně i prostředky k prosazování svých jednostranných sankcí.

 

Saúdská Arábie přímo spojená s Ruskem, Čínou, Indií a Íránem nabízí ohromující protiklad k ropné krizi zinscenované USA na počátku 70. let, kdy se Rijád začal topit v petrodolarech. To představuje další fázi Ruskem iniciovaného a Čínou dokončeného sbližování mezi Rijádem a Teheránem, které bylo nedávno zpečetěno v Pekingu.

 

A to je přesně to, co mělo rusko-čínské strategické vedení vždy na mysli. Tento konkrétní diplomatický majstrštyk je plný významných detailů: BRICS 11 vstoupí do boje přesně ve stejný den, 1. ledna 2024, kdy Rusko převezme každoroční předsednictví BRICS.

 

Putin oznámil, že summit BRICS 11 se příští rok uskuteční v Kazani, hlavním městě ruského Tatarstánu, což bude další rána iracionální politice Západu, která spočívá v izolaci a sankcích. V lednu příštího roku očekávejte další integraci globálního Jihu/Globální většiny/Globální zeměkoule, včetně ještě radikálnějších rozhodnutí, kterou provede sankcemi postižená až do zapomnění ruská ekonomika – mimochodem nyní pátá největší na světě podle parity kupní síly přesahující 5 bilionů dolarů.

 

G7 v kómatu

 

Skupina G7 se nyní prakticky ocitla na jednotce intenzivní péče. Další na řadě může být G20. Novým „globálním globem“ G20 může být BRICS 11 – a později BRICS 20 nebo dokonce BRICS 40. V té době už bude petrodolar také na jednotce intenzivní péče.

 

Vyvrcholení BRICS 11 by se neobešlo bez hvězdného výkonu mužů zápasu: Putin a čínský prezident Si Ťin-pching, podporovaní svými týmy. Rusko-čínské strategické partnerství v Johannesburgu dominovalo a určovalo hlavní směry. Musíme být odvážní a expandovat; musíme tlačit na reformu současného institucionálního rámce – od Rady bezpečnosti OSN po MMF a WTO; a musíme se zbavit těch institucí, které jsou podřízeny umělému „mezinárodnímu řádu založenému na pravidlech“.

 

Není divu, že Xi tento okamžik na záznamu definoval jako „historický“. Putin zašel tak daleko, že veřejně vyzval všech 11 zemí BRICS, aby se vzdaly amerického dolaru a rozšířily obchodní vypořádání v národních měnách – zdůraznil, že BRICS „vystupuje proti hegemonii jakéhokoli druhu“ a „výjimečnému postavení, o které některé země usilují“, nemluvě o „politice pokračujícího neokolonialismu“.

 

Důležité je, že stejně jako čínská iniciativa Pásmo a cesta (BRI), která příští měsíc oslaví 10. výročí svého vzniku, Putin zdůraznil nutnost:

 

    „zřídit stálou dopravní komisi BRICS, která by se zabývala nejen projektem Sever-Jih [s odkazem na dopravní koridor INTSC, jehož klíčovými členy BRICS jsou Rusko, Írán a Indie], ale v širším měřítku také rozvojem logistických a dopravních koridorů, meziregionálních i globálních.“

 

Věnujte pozornost. To je Rusko-Čína v synchronizaci v oblasti koridorů konektivity a připravují další propojení svých kontinentálních dopravních projektů.

 

Pokud jde o finanční oblast, centrální banky současných zemí BRICS dostaly pokyn, aby vážně prozkoumaly a zvýšily obchodování v místních měnách.

 

Putin se velmi realisticky vyjádřil k problematice de-dolarizace: „Otázka jednotné zúčtovací měny je složitá, ale tak či onak budeme směřovat k vyřešení těchto problémů“. To doplnilo vyjádření brazilského prezidenta Luize Inacia Luly da Silvy o tom, že BRICS zahájil činnost pracovní skupiny, která má prozkoumat životaschopnost referenční měny.

 

Současně Nová rozvojová banka BRICS (NDB) přijala tři nové členy: Bangladéš, Egypt a Spojené arabské emiráty. Jejich cesta k významu však bude od nynějška ještě strmější.

 

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa veřejně pochválil zprávu prezidentky NDB Dilmy Rousseffové o této devítileté instituci; sama Dilma však znovu zdůraznila, že cílem banky je dosáhnout pouze 30 % celkových úvěrů v měnách obcházejících americký dolar.

 

To sotva stačí. Proč? Na klíčovou otázku musí odpovědět Sergej Glazjev, ministr makroekonomie Eurasijské ekonomické komise, která pracuje v rámci EAEU pod vedením Ruska:

 

    „Je třeba změnit statutární dokumenty této banky. Když vznikala, snažil jsem se našim finančním orgánům vysvětlit, že kapitál banky by měl být rozložen mezi národní měny zakládajících zemí. Ale američtí agenti šíleně věřili v americký dolar. Výsledkem je, že se tato banka dnes bojí sankcí a je napůl paralyzovaná.“

 

Žádné hory nezastaví mohutnou řeku

 

Takže ano, výzvy, které jsou před námi, jsou obrovské. Ale snaha uspět je nakažlivá, což asi nejlépe vystihuje Siův pozoruhodný projev na závěrečném ceremoniálu podnikatelského fóra BRICS, který přečetl čínský ministr obchodu Wang Wentao.

 

Jako by se Si dovolával mandarínské verze americké popové klasiky z roku 1967 „Ain't No Mountain High Enough“. Citoval čínské přísloví: „Žádná hora nezastaví prudký tok mohutné řeky.“ A tak se stalo, že čínský prezident se rozhodl, že se bude snažit zastavit proud řeky. A svému publiku připomněl, že boj je ušlechtilý – a nutný:

 

    „Ať už bude odpor jakýkoli, BRICS, pozitivní a stabilní síla dobra, bude i nadále růst. Budeme vytvářet silnější strategické partnerství BRICS, rozšiřovat model 'BRICS Plus', aktivně prosazovat rozšiřování členství, prohlubovat solidaritu a spolupráci s ostatními EMDCs [rozvíjejícími se rozvojovými zeměmi], podporovat globální multipolaritu a větší demokracii v mezinárodních vztazích a pomáhat, aby byl mezinárodní řád spravedlivější a rovnější.“

 

A nyní si k tomuto vyznání víry v lidskost přidejte, jak „Globe Globe“ vnímá Rusko. Přestože parita kupní síly ruské ekonomiky již nyní předstihuje imperiální evropské vazaly, kteří se ji snaží rozdrtit, vnímá „globální Jih“ Moskvu jako „jednu z našich“. To, co se stalo v Jihoafrické republice, to ještě více zdůraznilo a ruský vzestup do předsednictví BRICS za čtyři měsíce to ještě více vykrystalizuje.

 

Není divu, že se kolektivní Západ, omámený a zmatený, nyní chvěje, protože cítí, že se mu hýbe země – přinejmenším 85 procent z ní – pod nohama.

 

Welcome to the BRICS 11 vyšel 25.8.2023 na thecradle.co. Překlad v ceně 557 Kč Zvědavec.

 

Poznámka editora

 

Obdivuji ten bohorovný klid a mlčení našich politiku a novinářů. Ale rozumím mu. Museli by totiž přiznat, že stojíme na špatné straně barikády. Vlivem neuvěřitelné hlouposti, lokajství a zbabělosti našich papalášů. Jako už tolikrát v minulosti. A to přiznání by poškodilo jejich ego a vyplašilo lidi. Takže budou do poslední chvilky zatloukat a tvářit se, že o nic nejde. Docela se těším na věci příští.