Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve hře je návrat velvyslance do Moskvy

8. 9. 2023

Ve hře je návrat velvyslance do Moskvy

 

včera 23:15, 7.9.2023

Karolina Brodníčková

 

I přes pokračování války Ruska proti Ukrajině by Česko mohlo vrátit svého velvyslance do Moskvy, už by jím však neměl být Vítězslav Pivoňka, který od začátku roku pobývá v Praze. Vláda podle informovaného zdroje Práva uvažuje o navržení analytika Daniela Koštovala. Krok podporuje ODS, opozice i prezident Petr Pavel. Nelíbí se však vládní TOP 09 ani lidovcům.

Foto: Jakub Stadler/MAFRA, Profimedia.cz

 

Článek

Za návrat k čilejším diplomatickým vztahům se postavil prezident v rozhovoru pro iDnes. Chtěl by následovat příkladu Německa a Velké Británie, které se pro návrat velvyslance do Moskvy rozhodly v uplynulých měsících.

„Řada západních zemí se rozhodla mít v Rusku velvyslance a díky tomu mohou získávat nejenom informace zevnitř, ale také mohou mít možnost ovlivňovat dění. A Česká republika by v tomto ohledu asi neměla stát úplně stranou,“ řekl prezident.

Zda se již v této věci koná, však nechtěl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nic prozradit. (Výňatek)

 

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ve-hre-je-navrat-velvyslance-do-moskvy-40443006#dop_ab_variant=1134011&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

Daniel Koštoval