Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vážený maršále I.S.Koněve, stydím se…

3. 4. 2020

 

Vážený maršále I.S.Koněve, stydím se…

 

 

Právě jsem se vrátil z Dejvic a se smutkem  v srdci dovoluji si Vám oznámit, že se pražské radnici podařilo naplnit, i přes mohutné protesty občanů, své usnesení. V dnešních časných ranních hodinách na dejvických pláních byl poražen a znevážen osvoboditel Československa, maršál Ivan Stěpanovič Koněv. Maršál Koněv, jehož vojska přinesla svobodu nejen nám,  ale i lidu Německa, Polska, Ukrajiny, Běloruska….  obdařený celou řadou vítězstvích na frontách druhé světové války, který je i nositel nejvyšších spojeneckých vyznamenáních, neodolal v Dejvicích útoku těžké stavební techniky. Za tím co Pražané bojují s epidemií koronaviru, radnice slaví své vítězství.

 

Jen nouzová opatření vlády zabránila tomu, aby ještě nad pokořeným maršálem zazněly oslavné projevy pražského primátora, nebo starosty Prahy 6. I přes tyto „nedostatky „ se pražská radnice zapsala do dějin druhé světové války. Ostatně již jedno vítězství má, to když odstranila  smíchovský památník, ten slavný tank,  hned krátce po listopadu 1989.

 

Dnešní datum bylo vybráno radnicí zcela záměrně. Vedle zápasu se zákeřnou epidemií, při které umírají tisíce obětí, kdy máme zcela jiné starosti…. A tak v časných hodinách, když ulice jsou ještě prázdné se přikradli její likvidátoři, jak lupiči…    Ale asi to hlavní, z čeho pražskou radnici více bolela hlava,  je blížící se  75. výročí konce druhé světové války.

 

Připomínám, že právě před 75 lety tanky maršála Koněva vstoupily na půdu Německa. Hitlerovská říše se  hroutila, Praha již cítila blížící se svobodu, Vypuklo Povstání českého lidu a právě tehdy na zoufalé volání pražského rozhlasu reagoval maršál I. S. Koněv. Jeho tanky vyrazily od Drážďan přes Krušné hory na Prahu, byla to jízda o čas. Praha v té době čelila útoku zejména SS divizí Wallestein, Wiking, Raich, hořela Staroměstská radnice, tisíce padlých či zavražděných vlastenců.Jen díky postupu Rudé armády nebyla Praha zničena a padlých nebylo více.

 

Panu primátorovi i starostovi připomínám, že maršál I.S.Koněv patřil k nejvýznamnějším velitelům Rudé armády. Byl velitelem 1.ukrajinského frontu, který svedl rozhodující bitvu na konci druhé světové války o Berlín. Pod jeho velením bojovali i naši vojáci na východní frontě. Rudá armáda, to nejsou jen Dejvice,  to je i Československo, kde našlo svůj poslední odpočinek 150. 000 padlých příslušníků Rudé armády. Přinesli svobodu našim národům.  Jistě i v Dejvicích jsou hroby padlých sovětských vojáků padlých i popravených.  Nosili uniformy Rudé armády….

I před těmi padlými se dnes stydím.

 

Přemysl Votava

Mpř. Národní socialisté

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář