Jdi na obsah Jdi na menu
 


Válka na Donbasu začala!

18. 2. 2022

Válka na Donbasu začala!

 

Oddíly DLR v noci nad ránem v prudkém boji odrazili polský žoldácký útvar, který měl zinscenovat chemický útok, aby mohl být potom západními médii vykreslen jako útok ze strany DLR proti Ukrajině! Vlády Doněcké a Luhanské lidové republiky vydaly příkazy k evakuaci obyvatelstva, které nyní prchá do Ruska! Rostov na Donu hlásí první stovky uprchlíků a ruská armáda má na ukrajinské hranici již 200 000 vojáků! Ukrajinská armáda se pozičně chystá k útoku! Čeká se na reakci Kremlu! Minský protokol je oficiálně mrtev!

 

Minský protokol je podle všech zpráv a indicií z Donbasu oficiálně mrtev. V noci na dnešek propukly na hranici Doněcké lidové republiky a Ukrajiny prudké boje, které zahájily dva útvary ukrajinské armády, ze kterých byl ale slyšet křik a povely v polštině. Jednalo se nejspíš o polské útvary žoldáků ve službách Ukrajiny, kteří se snažili skrze linii v lesním porostu proniknout na povstalecké území a odtamtud odpálit několik chemických granátů proti zákopům ukrajinské armády vzdálených asi 300 metrů od linie doteku. Oddíl doněcké domobrany pokus žoldácké skupiny z Polska odrazil a podařilo se mu dva Poláky zastřelit [1]. Ve směru na Gorlovku tak zabránili vojáci NM DLR pokusu nepřátelské diverzní skupiny proniknout na území Doněcké lidové republiky.

 

Živé záběry z boje jsou natočené kamerou GoPro na přilbě jednoho z obránců DLR. Video níže zachycuje prudkou přestřelku v lesním porostu a je zjevné, že válka na Donbasu je oficiálně znovu zažehnuta a toto je konec Minského protokolu. Rusko je na konci, nemá už jinou možnost, než buď provést zásah na území DLR a LLR s cílem ochránit místní rusky mluvící obyvatele, anebo nechat Kyjev obě oblasti ovládnout a tím ukončit celý konflikt. Reakce z Kremlu není zatím žádná.

 

Popis videa od příslušníka NM DLR: Podél lesního pásu poblíž osady ŽELEZNÝ PÁS naši pozorovatelé odhalili pohyb dvou účelových skupin VFU v počtu 10 a 12 osob. Naši obránci byli nuceni zahájit palbu ze služebních zbraní. Nepřítel utrpěl ztráty, minimálně DVA bojovníci nepřítele byli zabiti, TŘI byli zraněni a byli nuceni ustoupit.

 

A odpoledne ve 14:00 hodin přišel šok. Vedení Doněcké lidové republiky a po něm i vedení Luhanské lidové republiky v televizním přenosu a na rádiu vyzvaly obyvatele DLR k okamžité evakuaci do Ruské federace [2]. Stovky aut s prchajícími civilisty již přejely hranice a míří do uprchlického střediska narychlo vybudovaného v Rostově na Donu. Čeká se obrovská humanitární krize, až stovky tisíc uprchlíků, kteří podle všeho začnou prchat před invazí ukrajinské armády, která je na spadnutí. Ráno přišly z Doněcku informace, že ukrajinská armáda začala odklízet maskování zakopaných tanků a houfnic, což je neklamné znamení, že tanky brzy dostanou povel k výjezdu z okopů a houfnice ke spuštění palby. Není zatím jisté, co se děje, ale nařízená evakuace vyvolala v Doněcku naprostý chaos a začíná se mluvit o velezradě Vladimira Putina, který se prý rozhodl Donbas obětovat. Kyjev naopak tvrdí, že jde o zastírací manévr, který má Moskvě dát záminku k invazi na Ukrajinu.

Prudké boje pohřbily Minský protokol a vlády DLR a LLR nařídily evakuace obyvatelstva do Ruska

 

V této chvíli není možné se už orientovat a zjistit, kde je pravda, protože reakce z Kremlu jdou jiným směrem, než jsou počty ruských vojsk na hranicích Ukrajiny. Podle ruských zdrojů a ruské televize NTV má ruská armáda na hranicích Ukrajiny podle odhadů už 200 000 mužů a do pátku večer by jich mohlo prý být už 250 000, což je tedy čtvrt milionu vojáků, ale to už nelze mluvit o cvičení ruské armády, protože s takto obrovským tělesem vojsk se cvičení neprovádí.

 

Největší ruská vojenská cvičení v minulost zahrnovala 50 000 vojáků všech ruských vojskových těles. Cvičení v roce 2017 tehdy probíhalo na území celého Ruska, od Baltu až po Vladivostok. Tady ale mluvíme o čtvrt milionu vojáků okolo hranic Ukrajiny. A ve chvíli, kdy DLR právě vyhlásila evakuaci pro 2 miliony obyvatel republiky, není vývoj situace už možný žádným jiným směrem, než je vojenský zásah ruské armády, anebo rezignace Kremlu a umožnění Kyjevu v obsazení obou, v té době již zřejmě evakuovaných, republik. První scénář je šílený, a druhému se nechce věřit.

 

Do této situace se dostal Vladimir Putin svojí politikou. Plukovník Igor Strelkov měl před Vánoci na ruském Telegramu naprosto zásadní projev, kde prorocky pronesl konstatování, že… co měl Putin udělat na Ukrajině v roce 2014 čistě a bez námahy, to bude muset udělat příští rok (t.j. letos) s obrovským nasazením sil, anebo za cenu velezrady. Když se ho komentátor ptal, jak to myslel, tak Strelkov se rozpovídal, že je obeznámen s vnitřní situací v Kremlu, kde určitá část lidí si myslí, že problém na východní Ukrajině by se měl ukončit, protože Krym se již podařilo vrátit domů Rusku a Ukrajina by už neměla zatěžovat vztahy Moskvy a Západu.

 

Myšlenka ponechat DLR a LLR Kyjevu a vyřešit ten problém tak, že majitelé ruských pasů se prostě evakuují do Ruska a dostanou státní byty, je podle Strelkova v Kremlu na stole už někdy od nástupu Donalda Trumpa k moci, tedy někdy od roku 2017. Kreml bude nyní zvažovat, jakým krokem více ztratí než získá. Invaze na Ukrajinu, i když na pozvání vedení DLR a LLR, by znamenala konec Nord Stream 2 a nové kolo sankcí proti Rusku. Přenechání obou republik Kyjevu, aby ruské obyvatelstvo bylo vyhnáno a evakuováno, by sice potěšilo Západ, ale mohlo by to vést ke konci Vladimira Putina v Kremlu. Pro mnoho Rusů by se stal Vladimir Putin takovým krokem velezrádcem. Takže, co se stane teď?

 

Přijedou do DLR a LLR vojenské mírové sbory několika armád zemí bývalé SSSR?

 

Pro tuto situaci má Kreml již několik dní připravené řešení. Je to usnesení ruské státní Dumy s výzvou, aby Kreml uznal nezávislost DLR a LLR. To by umožnilo potom legálně poslat ruskou armádu do obou republik na oficiální pozvání obou vlád těchto republik. Z mezinárodního hlediska by to bylo čisté. Kreml by dostál své pověsti ochránce Rusů a obě republiky by se definitivně staly nezávislými na Kyjevu. Přišly by sice sankce ze Západu, ale ruku na srdce. Může Kreml věřit tomu, že žádné sankce nepřijdou, i když Kreml vyjde Západu ve všem vstříc? Odpověď myslím v Kremlu znají. Největším otazníkem je teď právě vyhlášená evakuace DLR a LLR. Může jít opravdu o záminku k tomu, aby Kreml s poukazem na vzniklou humanitární krizi mohl ospravedlnit vojenský zásah v DLR a LLR. S cílem zastavit uprchlickou vlnu je nutné vyslat na ochranu obyvatelstva v obou republikách mírové ruské sbory.

 

Takový postup si lze představit. A ty mírové sbory mohou mít multinárodní složení. Může jít o ruské, běloruské, kazašské a arménské mírové sbory. Oficiálně by tak nešlo o invazi, ale o mírovou a humanitární misi. Bylo by potom těžké pro západní propagandu tyto multinárodní sbory označovat za invazi. Tím by Kreml opět Západu vypálil rybník. Ovšem toto je pouze moje dedukce, jak by to mohlo vyústit, takže to neberte za danou věc. Takové řešení by bylo výhrou Moskvy. Představa, že by se Rusko nakonec nechalo donutit k invazi, jak pořád troubí západní média už od listopadu loňského roku, je naprosto nepředstavitelná. A představa, že by Kreml opustil obě republiky a přenechal je Kyjevu, je ještě více nepředstavitelná.

 

Válka začala minometnou palbou na mateřskou školku a pokračuje demaskováním zakopané vojenské techniky ukrajinské armády, která se chystá vyrazit k útoku

 

Ve chvíli, kdy se Kyjev a Reuters dopouštějí dezinformační kampaně a sprostě tvrdí o mateřské školce 2 km v hloubi povstaleckého území, že je školka na straně ovládané Ukrajinou, je pouze důkazem toho, jak obrovskou mocí disponují na formování veřejného mínění sionistická média v majetku Rothschildova klanu. Ano, tyto dezinformace z Kyjeva potom autorizuje Rothschildy ovládaný Reuters a tím se to stává oficiální vylhanou pravdou. Stejně jako v roce 2003 Reuters udělal z vyložené lži a dezinformace o zbraních hromadného ničení v Iráku pravdu, na základě dezinformací od amerického ministra obrany Collina Powella. A nic se od té doby nezměnilo. Když je potřeba z černé udělat bílou, zajistí to Reuters, AFP nebo AP.

 

Vladimir Putin před několika minutami z Kremlu vyzval [3] k ukončení násilností a bojů z posledních několika dní na Donbasu a k ukončení války. Kyjev byl vyzván, aby začal jednat s vedeními obou povstaleckých republik, ale to asi těžko půjde ve chvíli, kdy obě vedení právě vyhlásila evakuace veškerého obyvatelstva. A těžko se bude jednat ve chvíli, kdy zakopaná ukrajinská armáda odkrývá maskovací sítě a na autech přiváží bedny s municí k zakopaným houfnicím.  Jen chvíli po Putinových slovech představitelé Doněcké a Luhanské oblasti oznámili, že dávají pokyn civilistům k evakuaci přes hranice s Ruskem, a odvolali se na tvrzení, že se ukrajinské vládní jednotky chystají zahájit ofenzivu.

 

Ne ruská armáda, ale ukrajinská armáda se chystá k invazi do DLR a LLR

 

Obě separatistické Doněcké a Luhanské republiky tak nařídily evakuaci. Podle Denise Pušilina, šéfa neuznané Doněcké lidové republiky, jsou síly věrné Kyjevu “nyní připraveny k boji a připraveny dobýt Donbas silou“.

 

“Proto byla počínaje dneškem, 18. únorem, organizována hromadná evakuace lidí do Ruské federace,” uvedl s tím, že přednost budou mít zranitelné skupiny obyvatelstva, jako jsou ženy, děti a staří lidé. Západní země již několik měsíců tvrdí, že Rusko připravuje vojenskou invazi na Ukrajinu, přičemž američtí představitelé trvají na tom, že Moskva by mohla připravovat operaci pod “falešnou vlajkou“, aby vytvořila záminku k útoku. Moskva tato obvinění důsledně odmítá. Doněck a Luhansk vyhlásily autonomii vůči Kyjevu v roce 2014 poté, co násilné pouliční protesty v Kyjevě svrhly zvolenou vládu Ukrajiny.

 

Podle podmínek Minských dohod, podepsaných později téhož roku, musí Kyjev vést rozhovory s vůdci separatistů, aby zajistil trvalé mírové urovnání. Prezident Volodymyr Zelenskyj a vrcholní ukrajinští představitelé však od té doby tvrdí, že dohoda je pro Kyjev nevýhodná a byla podepsána pod nátlakem jejich předchůdců. Zelenskyj trvá na tom, že povstalci jsou ruskými zmocněnci, a místo toho tvrdí, že by měl jednat s Putinem sám, zatímco Moskva požaduje, aby jeho vláda pracovala na realizaci dohod.

Zakopaná ukrajinská armáda. Voják ukrajinské armády střílí přes bariéru ochranného pytlového valu

 

Evakuace obou republik znamená, že ukrajinská armáda se už nebude muset obávat vysokého počtu civilních ztrát po zahájení bombardování a dělostřelecké palby na obě republiky. To je jediný možný taktický závěr, který dojde každému důstojníkovi, který byl někdy na vojně ve vyšší hodnosti než podporučík. Ukrajinská armáda bude moci evakuované republiky srovnat se zemí. Proto tento krok k evakuaci považuji za velice nebezpečný, protože uvolní ukrajinské armádě ruce. Pokud ta evakuace je záminkou k nasunutí mírových vojsk, tak ano, dává to smysl. Pokud ale nepřijde nic ze strany Kremlu, budou to jatka a masakr. Bez civilního obyvatelstva v DLR a LLR se z obou republik stanou střelnice pro ukrajinskou armádu. Uvidíme, co přinesou následující hodiny a především víkend.

 

Nejen o Ukrajině budeme hovořit dnes od 19:30 na Svobodném vysílači CS. Probereme aktuální témata z domova i ze světa. Všichni jste srdečně zváni k poslechu.

 

-VK-

 

Šéfredaktor AE News