Jdi na obsah Jdi na menu
 


Válka bude skutečná, nejen hybridní

22. 11. 2021

Válka bude skutečná, nejen hybridní

novarepublika.cz

Mnozí ruští komentátoři připravují ruskou společnost na nevyhnutelnost války s USA a jejich vazaly z NATO. Vedou je k tomu nepřetržité, stupňující se provokace na hranicích Ruské federace, V Baltickém a Černém moři, na hranicích s Běloruskem atd. Rusko se bez velkého povyku připravuje na vnucenou válku, cvičí zálohy i civilní obranu, modernizuje armádu, ukazuje jestřábům z USA a NATO, že je připraveno a odhodláno vzdorovat. Ty články jsou vlastně varováním i pro nás. Nemysleme si, že nejsme na frontové linii…

Datum příspěvku 22. listopadu 2021

Zdroj: Vzgljad, autor Herman Sadulajev, překlad Pokec 24 – Janinna

Můj dobrý kamarád, bývalý šéfredaktor vojenského časopisu, píše, že válka bude. Skutečná, nejen hybridní. A ne malá, žádný regionální konflikt. Velká horká fyzická válka. A rakety poletí jak k nám, tak i od nás a mnozí zemřou jak u nás, tak ale i u nich. Spleť mezistátních rozporů se až příliš zamotala.

Proto je lepší zemřít od nepřátelské střely doma než od svých vlastních ruských raket, když budete sedět na letišti, v zámořských nemovitostech nebo v letovisku. To bude ošklivé, hanebné a velmi urážlivé. Proto je třeba pětkrát si rozmyslet, než někdo „vyletí z Ruska“ nebo dokonce jen si koupí letenku na dovolenou v zahraničí.

Protože válka je nejen nevyhnutelná. Je také, stejně jako smrt, náhlá a nepředvídatelná. A začít může každý den. Ještě ráno bylo vše v pořádku a ty jsi letěl do Antalye a večer za tebou přiletěla ruská raketa.

Situace se rok od roku zahřívá. A v této situaci Spojené státy zahajují neplánovaná „cvičení“ v Černém moři, v bezprostřední blízkosti Ruska. Účel manévrů je uveden přímo a bez obalu: vojenský rozvoj Ukrajiny. Amerika opět ukazuje, že ve vojenském konfliktu na Donbasu stojí na straně Kyjeva. Ať už se Kyjev dopustí jakýchkoli zločinů na civilním obyvatelstvu.

Samozřejmě, nikdo teď ve skutečnosti nechce válku. Všichni jen „protahují svaly“, demonstrují sílu a odhodlání pro vojenskou konfrontaci. Ale pokud si to představíte, válka může začít jakoby sama od sebe. Nějaká cvičná raketa poletí špatným směrem, nějaká loď popluje tam, kam nemá,….

Vojenské předpisy a „automatická zařízení“ zafungují. A není pravda, že politici budou schopni a ochotni zasáhnout včas, ale když se pachatelé umoudří a požádají o příměří a vyjednávání, možná už bude pozdě: strany utrpí ztráty, které nebudou chtít odpustit, rozjede se válečný setrvačník a ten pěkně ztenčí populaci planety.

Ruská strana nechce situaci zhoršovat

Ministerstvo obrany navrhlo provést odvetná „cvičení“ na dohled amerických válečných lodí.  Prezident (Vladimir Putin) ale tuto variantu zatím odmítl. Nechce reagovat provokací na provokaci. Je jasné, že Amerika „varuje“ Rusko před účastí v občanské válce na Ukrajině na straně Novorossie. A možná je to proto, že ukrajinská armáda se zaktivizovala a zkoumá možnost opět zaútočit na republiky. A Washington jim jakoby dává záruku, že Moskva nebude zasahovat. Vpřed!

Jakou hodnotu ale tyto záruky mají, by se Ukrajinci mohli zeptat Saakašviliho. V roce 2008 se pokusil obsadit Jižní Osetii, věřil v podporu Američanů. Myslel si, že se Rusové budou bát velkého konfliktu.  Výsledkem bylo, že válka byla zastavena, když ruští mírotvůrci byli někde poblíž Tbilisi.

Nemyslete si, že se Rusové bojí války. Dokonce ani velké války. Rusové jsou nebezpečný národ. V letech 2008 (Gruzie) i 2014 (Ukrajina) bylo obyvatelstvo Ruska více bojovné než mírumilovné. A o dobrovolníky nebyla nouze. Rusové už opravdu dlouho nebojovali a jsou připraveni znovu dokázat své pohrdání smrtí v bitvě.

Zdá se, že nejmírumilovnějším z Rusů je prezident Putin. V tomto smyslu mají naši geopolitičtí partneři velké štěstí. Ve své propagandě prezentují ruské úřady jako militaristické a agresivní. Ve skutečnosti je Rusko velmi trpělivé, nakloněné jakémukoli rozumnému kompromisu.

Většina obyvatel země má na úřady úplně jiné nároky: proč se zastavili před dosažením Tbilisi? Proč společně s Krymem nevzali celý Donbas? Proč nesestřelili deset tureckých letadel v reakci na jedno z našich, které sestřelili Turci? Každý politik, který rigidně zařadí na pořad jednání vojenské řešení dlouhodobých problémů, má velkou šanci stát se populární. A kdo z nás se bojí války? No, možná se někdo bojí. Jakási volební menšina, která volí gaye, liberály a „Jabloko“.

Ne, nechceme nesmyslné války, krveprolití, oběti, ztráty.

Jen si prostě pamatujeme, že národ, který si mezi hanbou a válkou zvolí hanbu, dostane hanbu a válku.

Pokud na nás tlačí a vyhrožují válkou, znamená to, že nás stejně napadnou.

Proto je lepší se okamžitě připravit na válku. Vis pacem – para bellum.

 

Přišlo e-poštou