Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valdajské fórum - další hřebík do rakve západní hegemonie

23. 10. 2021

Valdajské fórum - další hřebík do rakve západní hegemonie

23. 10. 2021 Janinna  

Квадратура круга

Ostrý kontrast mezi západními setkáními (která nazývají „globální summity“) a mezinárodními fóry pořádanými Ruskem se již stal normou.

Co mají oni: prázdné tlachání četných evropských komisařů, výkřiky polsko-litevských prezidentů, kvákání ropuch washingtonských bažin a mnoho krásných hesel o „hodnotách“ a „jednotě“… Bizár…. Hluk, nadávky a zmatky (zrovna včera: potyčka mezi Dudou a von der Leyen v Evropském parlamentu).  Tam se tomu říká „dialog“.

Co máme my: systematický rozbor situace ve světě, jasné formulace hlavních světových problémů – vlastně diagnostiku a prognózu vývoje „nemoci“. A pokud se nic nezmění, tato prognóza není příznivá …

Putin důsledně pokračuje ve formulování ruské agendy, pozic a hodnot. 

Pohybuje se klidně a sebejistě jako kluzišti.

Prezident Ruska uvedl, že současná situace ve světě byla způsobena selháním těch, kteří převzali řízení globálních procesů a prohlásili se za hegemona. Podle slov Putina to vedlo ke krizi principů existence člověka na Zemi. Už to stačilo – ani víc, ani míň…. Dohegemonovali.

„Krize, se kterou se potýkáme, je navíc – koncepční, dokonce civilizační. Ve skutečnosti jde o krizi přístupů, principů, které určují samotnou existenci člověka na Zemi. A musíme je vážně přehodnotit,“ řekl prezident.

Jednoduše řečeno, Západ není schopen řídit. Neumí to, neví jak. Cokoli podnikl, všechno zničil.

Zde jsou hlavní teze Putinova projevu a jeho odpovědi novinářům.

– Stávající model kapitalismu se vyčerpal (kult konzumu a „genderové neutrality“ je slepá ulička a pro lidstvo katastrofální).

– S úžasem se díváme na procesy probíhající v zemích, které jsou zvyklé považovat samy sebe za vlajkové lodě pokroku (co s takovými vlajkovými loděmi).

– Potravinová krize ve světě se prohloubí (také díky „hegemonovi“).

– Boj za práva menšin na Západě se proměnil v absolutní fantasmagorii (ze sebe, upřesním – v čistou schizofrenii).

– Nesdílíme hodnoty, které někdo prohlásil za „univerzální“. Nikdy nebyly univerzální a nehodláme je uznat. Máme vlastní a mnoho. Většina zemí světa má také své vlastní hodnoty.

– Na Ukrajině vládne agresivní menšina, to je slepá ulička a není z ní cesta ven (náznak, že dříve nebo později Rusko bude muset tento problém vyřešit samo: sám se určitě nevyřeší).

– Zvýšit dodávky plynu do Evropy je možné třeba i zítra: pokud německý regulátor povolí dodávky přes „Nord Stream 2“, plyn se začne čerpat následující den (tedy ráno povolení – večer plyn, ale zapomeňte na ukrajinský tranzit).

Stojí za povšimnutí, že ještě před pár lety jsme prakticky na našich fórech neslyšeli názor Číny a Asie obecně. Na našich fórech se většinou vyjadřovali Evropané. Navíc mluvili skrz zuby, moralizujícím tónem, z pozice nadřazenosti. Arogance a předvádění se.

Od roku 2008 (Mnichovský projev) Putin opakovaně varoval arogantní Evropany, k čemu může jejich arogance vést. Nepomohlo.  Neslyší. Pouhé uvažování o tom je pod jejich důstojností.

Nyní jsou na fórech přítomni a kladou otázky jak Číňané, tak i Indové a ukázalo se, že dokonale chápou podstatu diskutovaných problémů a zcela adekvátně se staví k názorům jiných lidí. 

My slyšíme je, oni slyší nás. 

S „civilizovaným světem“ je něco takového nemožné. Zapomněl, jak naslouchat. V jeho politické kultuře není žádný dialog. Pouze monolog. Mentorským tónem, cezením skrz zuby a v poslední době i s jasně hysterickými poznámkami. Prohrávají a štve je to. A náš klid a rozvážnost je rozčiluje dvojnásob.

V listopadu čeká kolektivní Západ další selhání: země BRICS odmítly přijet na široce propagované „globální fórum“ o klimatu. To znamená, že pokus Západu prosadit a navázat svou agendu, potvrdit své „vedení“ a vydělat na tom peníze, jednoznačně selhal. 

Bidena čeká dvojité zklamání: opravdu doufal, že si promluví se Si Ťin-pchingem a Putinem, ale bude muset mluvit se svými vlastními kříženci, na kterých nic nezávisí. Třeba se Zelenským.

Zdá se, že na tomto „summitu“ budou všichni opět hlasitě chválit císařovy nové šaty a opět nebude nikdo, kdo by řekl, že král je nahý. A Putin už vše řekl na Valdajském fóru. 

Kdo má uši, ať slyší. Ale „civilizovaný svět“ uši nemá: odpadly spolu s hlavou.

pokec24.cz