Jdi na obsah Jdi na menu
 


V The New York Times už nejsou tak optimističtí

13. 6. 2022

V The New York Times už nejsou tak optimističtí

12. 6. 2022   

Originál: https://www.washingtonpost.com…

Nejvtipnější přiznání:… „..Rusové nikam nespěchají“.

Citát

SLAVJANSK, Ukrajina – Euforie se vytrácí, protože Moskva přizpůsobuje svou taktiku, znovu získává dynamiku a uplatňuje svou ohromující palebnou sílu proti ukrajinským silám.

Nové slíbené západní zbraňové systémy přicházejí, ale příliš pomalu a v nedostatečném počtu na to, aby zabránily postupným, ale neúprosným ziskům Ruska v oblasti východního Donbasu na Ukrajině, která je nyní v centru bojů. Ukrajinci stále odolávají, ale dochází jim munice a jejich ztráty jsou mnohem vyšší než v raných fázích války.

Téměř 200 ukrajinských vojáků nyní umírá každý den, oproti 100 na konci minulého měsíce, řekl v pátek BBC poradce prezidenta Volodymyra Zelenského.

Celková trajektorie války se neomylně odklonila od jednoho z ruských neúspěchů a naklonila se ve prospěch Ruska jako jasně silnější síle. Naděje Ukrajiny a Spojených států, že nové dodávky západních zbraní Ukrajině umožní chopit se iniciativy a nakonec získat zpět asi 20 procent ukrajinského území zabraného Ruskem po jeho invazi z 24. února, se začínají jevit jako předčasné, řekl Oleksandr V. Daniljuk, poradce pro obranu a zpravodajství ukrajinské vlády.

„Strategie a taktika Rusů jsou nyní úplně jiné. Jsou mnohem úspěšnější,“ řekl.

„Mají více zdrojů než my a nikam nespěchají. Nyní je mnohem méně prostoru pro optimismus.“ dodal.

V kavárně ve městě Slavjansk dva ukrajinští vojáci na útěku z blízkých zákopů popsali, jak byli nuceni ustoupit z města Dolgenka severozápadně od Slavjanska pod syčící palbou ruského dělostřelectva.  Během útoku bylo zabito 35 bojovníků z jejich 100členné jednotky.

pokec24.cz