Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Rize opět uctívali lotyšské příslušníky Waffen SS

18. 3. 2024

V Rize opět uctívali lotyšské příslušníky Waffen SS

 

17.3.2024 19:25

V sobotu 16. března se v lotyšské Rize konal další každoroční pochod na památku legionářů dvou lotyšských divizí Waffen SS. Podle lotyšského portálu Jauns se v Den památky legionářů zúčastnilo několik stovek lidí.

Po ranní zádušní mši za padlé lotyšské příslušníky v kostele sv. Jana prošli účastníci centrem města k Památníku svobody, kde položili květiny. Očití svědci informovali, že účastníci průvodu nesli vlajky Lotyšska, Estonska a Ukrajiny a někteří zpívali písně legionářů SS, uvádí Jauns. Podle svědků byl letos počet účastníků pochodu nižší než v minulých letech.

Na bezpečnost dohlížely posílené policejní jednotky včetně příslušníků praporů speciálních sil. Událost byla monitorována z vrtulníků pohraniční stráže nad starou Rigou.

Připomeňme, že v posledních letech se vzpomínka na lotyšské příslušníky Waffen SS slaví neoficiálně po výrazné kritice z Izraele a také některých evropských zemí.

Některé kruhy v Lotyšsku tvrdí, že tito příslušníci divizí SS „doufali, že budou bojovat za nezávislé Lotyšsko“. Je to ovšem interpretace, kterou popírá samotná přísaha příslušníků SS. Navíc ji vyvrací i zločiny, kterých se Lotyši v průběhů bojů dopustili na civilním obyvatelstvu.

Dodejme, že Waffen SS byla Norimberským tribunálem uznána jako zločinecká organizace.

 Jan Urbach

vasevec.cz

Ilustrační foto: Pochod příslušníků lotyšské divize SS v roce 1944