Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Polsku prohlásili, že NATO a EU mohou vydat východní Evropu Rusku

29. 12. 2021

V Polsku prohlásili, že NATO a EU mohou vydat východní Evropu Rusku

09:59 29.12.2021

© REUTERS / Yves Herman

 

Odborník pro mezinárodní otázky Jarosław Guzy v rozhovoru pro portál wPolityce prohlásil, že NATO a Evropská unie mohou v jednáních s Ruskem o zárukách bezpečnosti odstoupit od svých spojeneckých závazků vůči zemím východní Evropy.

Označil za cynickou politiku západoevropských elit, které rozpoutaly podle jeho slov „pro EU sebevražednou válku“ s vedením Polska a Maďarska, které se pokládá v Bruselu za nedostatečně politicky korektní.

„Tento boj zakrývá skutečný problém, který spočívá v tom, že až dosud existuje rozdělení kontinentu na východ a západ, i když se většina zemí našeho regionu zapojila do Evropské unie a NATO. Členové bývalého komunistického tábora se mohou stát předmětem vyjednávání s Putinem,“ prohlásil Guzy.

Připomenul, že ruské vedení navrhlo nedávno Západu vzájemné záruky bezpečnosti, které se týkají mj. vojsk NATO v zemích východní Evropy.

 

Prohlásil přitom, že jak Moskva, tak i Brusel se snaží Polsko oslabit, a Paříž a Berlín chtějí fakticky vzít neoficiálně pod svou kontrolu státy bývalého socialistického bloku.

 

Rusko zveřejnilo minulý týden návrhy smlouvy s USA a dohody s členskými státy NATO, které obsahují mj. ustanovení o vzájemných zárukách bezpečnosti v Evropě, o neumístění raket středního a krátkého doletu v dosahu druhé strany a o odmítnutí dalšího rozšiřování NATO, a to včetně bývalých republik SSSR. Jak prohlásil v rozhovoru pro Sputnik náměstek ministra zahraničí RF Sergej Rjabkov, nezareagují-li NATO a USA na požadavek Moskvy poskytnout záruky bezpečnosti, může to přivést k dalšímu kolu konfrontace.

 

Sputnik