Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Pekingu prohlásili, že hodlají hájit zájmy Ruska a Číny

19. 11. 2020

V Pekingu prohlásili, že hodlají hájit zájmy Ruska a Číny

© AP Photo / Ng Han Guan

sputnik

 

Peking je připraven čelit bok po boku Moskvy politice jednostranných akcí, protekcionismu a štvaní v mezinárodních vztazích, prohlásil čínský ministr zahraničí Wang I v telefonním rozhovoru s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

 

Ruské ministerstvo zahraničí dříve informovalo, že Lavrov a Wang I telefonicky projednali harmonogram nadcházejících politických kontaktů na nejvyšší a vysoké úrovni, situaci ve střední Asii a kolem íránské jaderné dohody.

 

Čínský ministr vyslovil připravenost Pekingu „hájit zákonná práva a zájmy obou zemí a zaručit mezinárodní spravedlnost a nezaujatost“.

 

Řekl, že Rusko a Čína musí i nadále upevňovat součinnost a koordinaci, využít v plné míře svoji převahu a pomáhat regionálním zemím v překonání takových neodkladných problémů, jako je boj s pandemií koronaviru, podpora stability a obnovení ekonomiky.

 

Wang I v rozhovoru s Lavrovem rovněž poznamenal, že Rusko a Čína i nadále hrají úlohu „globálních stabilizátorů“ a že dvoustranná spolupráce je i nadále plodná.

 

Vyslovil se k podpoře styků s Moskvou na vysoké úrovni a poznamenal, že oslavy příští rok 20. výročí podepsání mezi RF a Čínou Dohody o dobrých sousedských vztazích, přátelství a spolupráci obohatí strategický obsah bilaterálních vztahů obou zemí a přispěje k dosažení vyšší úrovně jejich všestranné strategické spolupráce.

Čína pohrozila „připravit o oči“ země, jež ohrožují její suverenitu

 

Záležitosti Hongkongu jsou výhradní vnitřní záležitostí Číny, země aliance Pěti očí riskují, že oslepnou, pokud se odváží ohrožovat suverenitu a bezpečnost ČLR, prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

 

Ministři zahraničí Austrálie, Nového Zélandu, Velké Británie, Kanady a USA dříve čínskou vládu vyzvali, aby změnila svoji politiku, pokud jde o diskvalifikaci hongkongských zákonodárců, praví se ve společném prohlášení. Pět zemí jsou členskými státy zpravodajské aliance Pěti očí (Five Eyes), jež byla založena kvůli výměně výzvědných informací a koordinaci akcí.

 

    „Nezávisle na tom, mají-li pět nebo deset očí, pokud se odváží poškodit suverenitu, bezpečnost a zájmy rozvoje Číny, ať si dají pozor, aby jejich oči neosleply,“ řekl diplomat.

 

Zdůraznil, že „Čína vyjadřuje velkou nespokojenost a rozhodně vystupuje proti hrubým porušením mezinárodního práva a základních pravidel mezinárodních vztahů mezi příslušnými státy a také proti jejich nezodpovědným výrokům ohledně Hongkongu, který je vnitřní záležitostí Číny“.

Diplomat prohlásil, že Stálý výbor Všečínského shromáždění lidových zástupců přijímá rozhodnutí o kvalifikaci Zákonodárného shromáždění Hongkongu v souladu s příslušnými články Ústavy, Základního zákona Hongkongu a zákona o národní bezpečnosti Hongkongu. Je to podle jeho slov nutné pro podporu a zdokonalení principu jedna země, dva systémy, pro zajištění priority práva a ústavního pořádku v Hongkongu, „je to racionální a shoduje se s ústavou a legislativou“.

 

Stálý výbor Všečínského shromáždění dříve na svém zasedání přijal rezoluci o možnosti okamžitého zbavení mandátů členů zákonodárného shromáždění Hongkongu, jejichž aktivity mohou být vyhodnoceny jako hrozba pro národní bezpečnost.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář