Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Německu vzniká silné protiválečné hnutí

30. 3. 2022

V Německu vzniká silné protiválečné hnutí

 V Německu politici, celebrity a vědci zveřejnili svou nespokojenost s přezbrojením Bundeswehru v důsledku konfliktu na Ukrajině.

Ilustrační foto

30. března 2022 - 14:20

 

„Nezabrání to umírání na Ukrajině a nečiní svět klidnějším ani bezpečnějším,“ tvrdí. V Německu si obyvatelé pamatují ničivé bombardování hlavních měst země za druhé světové války a civilní oběti a válku si nepřejí.

 

V Německu zůstává válka hmatatelnou a děsivou realitou, která nevyvolává vzrušení při jejím provádění, jak to můžeme vidět například v současnosti ve Francii prostřednictvím určitých dominantních médií. Tito signatáři, kteří zastupují většinový názor v civilním obyvatelstvu, se znepokojením sledují nárůst válečného štvaní ze strany EU a Německa prosazovaného ukrajinským prezidentem, který chce přelít aktuálně omezený konflikt na Ukrajinu na země EU vynucením si intervence NATO .

 

Tyto celebrity, vědci a politici jsou proti speciálnímu programu ve výši 100 miliard eur plánovanému pro Bundeswehr. Vláda SPD, Zelených a FDP s podporou CDU/CSU plánuje „největší přezbrojení Německa od konce druhé světové války". S výzvou se obrátili mimo jiné politici SPD Andrea Ypsilanti a Jan Dieren, levicová politička Julia Schramm nebo sociolog Klaus Dörre. Mezi signatáři jsou luteránská teoložka Margot Käßmann, herečky Katja Riemann a Corinna Harfouch, hudebníci Sebastian Krumbiegel a Bela B. i historická postava Strany zelených Hans-Christian Ströbele a levicový poslanec Gregor Gysi. který je z NDR.

 

Die Welt  objasňuje , že v prohlášení zveřejněném v úterý se také píše: „Plánované zbrojení nekončí s koncem války na Ukrajině, nečiní náš svět klidnějším a bezpečnějším. Nemůžeme si je dovolit ve jménu budoucnosti." Signatáři výzvy, bojující za ukončení této válečné euforie v západním táboře, říkají, že to nepomůže ani ukrajinskému lidu, protože nové zbraně by nepomohly Ukrajině v jejím boji a jejím právu na sebeobranu. Zbraně jako odstrašující prostředek pro ně nejsou tou správnou cestou.

 

Obranné výdaje 30 zemí NATO již téměř dvacetinásobně převyšují výdaje Ruska, informuje německý deník, což jasně naznačuje zřízení nebezpečného soukolí, které se ztrácí ve všeobecném šílenství pro otázku Ukrajiny. „Pořízení konvenčních zbraní, jako jsou bojová letadla a drony, které lze použít jako prostředek odstrašení v rámci jaderných vojenských bloků, je zbytečné,“ trvají na svém signatáři. Jsou toho názoru, že jedna věc je zřejmá: „Tato válka a hrozné obrazy smrti a ničení na Ukrajině nemohou ospravedlnit radikální změnu kurzu německé zahraniční politiky a největší nárůst výdajů na zbrojení od druhé světové války – dokonce prostřednictvím změny ústavního zákona“.

 

Spiegel uvádí, že 600 celebrit bojuje proti plánům německého kancléře Olafa Scholze na modernizaci Bundeswehru. K signatářům, kteří si uvědomují nebezpečí vojenské spirály, do níž se Německo noří, se připojují i političtí představitelé nacházející se v současné koalici německé vlády. Tito signatáři dávají přednost rozumu a nepodléhají vášni válečných štváčů, kteří říkají, že NATO se musí stát silnějším, že Německo se musí více zapojit. Oznámením o zvláštním fondu ve výši 100 miliard eur pro Bundeswehr Olaf Scholz znovu rozdmýchal protiválečný a antimilitaristický apel v Německu.

 

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)