Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Německu plánují obnovit povinnou vojenskou službu

6. 3. 2024

V Německu plánují obnovit povinnou vojenskou službu

5.3.2024 21:01

Německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD) podle „Der Spiegel“ nařídil připravit do 1. dubna letošního roku nový model vojenské služby zaměřený na posílení odolnosti státu. Podle tohoto modelu by byla v Německu obnovena povinná vojenská služba. Pistorius prý plánuje obnovit povinnou vojenskou službu do podzimu 2025. V roce 2011 Německo pozastavilo povinnou vojenskou službu a přešlo na model profesionálních ozbrojených sil.

Německý ministr má prý úmysl získat co nejvíce informací  o modelu vojenské služby ve Švédsku na začátku své cesty do skandinávských zemí.  Švédsko znovu zavedlo povinnou vojenskou službu v roce 2017, i když její podoba se od té v Německu liší. Jak bylo oznámeno, v posledních letech se švédské vládě podařilo získat do svých ozbrojených sil dostatečný počet dobrovolníků.

Spiegel však odhaduje, že zavedení přesně takového modelu v Německu je nepravděpodobné. Ve Švédsku je přibližně 10 % lidí odvedeno do armády. V případě Německa by to pro Bundeswehr znamenalo nutnost vycvičit 40 tisíc odvedenců za rok. Německá armáda ale nemá dostatek kasáren a instruktorů k provedení takového úkolu.

Připomeňme, začátkem ledna tohoto roku byla povinná vojenská branná povinnost zavedena v Lotyšsku. Muži ve věku 18 až 27 let musí absolvovat jeden rok služby. K tomuto kroku Riga podle tamních politiků přistoupila, aby zastavila „invazi Ruska do Evropy“. Lotyšsko plánuje armádu o síle 61 tisíc  vojáků. Tento počet zahrnuje aktivní a záložní jednotky. Od obnovení branné povinnosti se ke službě přihlásilo dostatek dobrovolníků, takže úřady ještě nemusely provádět náhodný výběr, aby doplnily řady.

V zemích regionu je povinná vojenská služba již standardem – Estonsko prodloužení doby branné povinnosti na dva roky, Litva znovu zavedla povinnou vojenskou službu na dobu 9 měsíců v roce 2015.

Nepochybně ambiciózní Boris Pistorius by chtěl  otázku povinné vojenské služby    vyřešit do spolkových voleb v roce 2025 a vše prezentovat jako úspěch v přípravě na obranu Německa.

Jan Urbach, vasevec.cz