Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Namibii jsme se dopustili genocidy, uznali Němci.

9. 1. 2022

V Namibii jsme se dopustili genocidy, uznali Němci. Za masakry slibují peníze

    28. května 2021  12:33

 

    Německo uznalo odpovědnost za masakry domorodých obyvatel ve své někdejší africké kolonii na území dnešní Namibie. A po dlouhých vyjednáváních uzavřelo s namibijskou vládou dohodu. V té zabíjení domorodých obyvatel označilo slovem genocida a slíbilo v západoafrické zemi během třiceti let investovat do rozvoje 1,1 miliardy eur (28 miliard korun).

 

      Namibie byla v letech 1884 až 1915 jako takzvaná Německá jihozápadní Afrika kolonií Německé říše. Císařské vojsko a osadníci podle odhadů způsobili v letech 1904 až 1907 smrt 75 tisíc až 100 tisíc domorodců z kmenů Hererů a Namů, když brutálně potlačili několik jejich povstání.

 

    „Jako gesto uznání nesmírných křivd, které musely oběti vytrpět, chceme Namibii a potomkům obětí nabídnout program ve výši 1,1 miliardy eur určený na rozvoj a obnovu,“ uvedl v pátek německý ministr zahraničí Heiko Maas.

 

    „Mám radost a jsem vděčný za to, že se nám podařilo najít s Namibií shodu na tom, jak zahladit nejtemnější kapitolu v našich vzájemných vztazích,“ dodal.

 

    Jednání o vyrovnání vedou Německo a Namibie už od roku 2015, loni namibijské vedení odmítlo jako nedostatečnou německou nabídku na odškodnění ve výši deseti milionů eur (254 milionů Kč).

 

    Namibie navíc požadovala omluvu nejen za zabíjení domorodců, ale i za jejich zotročování, sexuální zneužívání nebo odcizení jejich půdy. Tu by měl přednést při oficiální ceremonii v namibijském parlamentu německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

 

    Povstání namibijského kmene Hererů proti německé koloniální nadvládě na dobovém obrázku německé společnosti Aecht Franck Kaffeezusatz

 

 

    Německé císařství o své kolonie přišlo během první světové války. Německá jihozápadní Afrika pak přešla do britských rukou, později pod správu Jihoafrické republiky. Samostatnost jako Namibie získala v roce 1990.

 

     

 

 

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-namibie-genocida-investice.A210528_114307_zahranicni_kha