Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Michnikově listu zakázali termín „neonacistický Azov“

16. 4. 2022

V Michnikově listu zakázali termín „neonacistický Azov“

15.4.2022 15:37

Polský list Gazeta Wyborcza, jehož šéfredaktorem je známý Adam Michnik, chtěl cenzurovat sloupek redaktora Konstantyho Geberta na téma ukrajinského pluku Azov. Redaktor pluk označil za „neonacistický“.

Konstanty Gebert   oznámil svůj odchod z Gazety Wyborcza ve čtvrtek v textu "Sbohem". Fejetonista napsal, že na webu Wyborcza měl být zveřejněn článek o „rozporech politické rétoriky prezidenta Volodymyra Zelenského“.   Jeho text nebude zveřejněn, protože redakce shledala   termín „neonacistický“ za „nepřijatelný“ Gebert nesouhlasil s jeho nahrazením slovy „krajní pravice“.

"Protože se nemůžeme dohodnout na podstatných věcech, budeme se  muset rozejít,"- napsal novinář ve svém sloupku, kterým končí spolupráci.  Konstanty Gebert, píšící pod pseudonymem Dawid Warszawski,  byl  zaměstnán ve společnosti Gazeta Wyborcza od roku 1989.

List Gazeta Wyborcza vystupuje jako politická a morální autorita, podobně jako samotný Adam Michnik.  O to více tento cenzorský zásah překvapuje a nastoluje otázky o svobodě slova novinářů v tomto listu