Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Durynsku vyhrála zemské volby Die Linke

28. 10. 2019

V Durynsku vyhrála zemské volby Die Linke

28.10.2019 VSa Trendy     

 

Voliči vnímali Die Linke jako středovou stranu, která nesla vládní odpovědnost a dobře se profilovala v řadě oblastí politiky.

 

Analýza Tagesschau od komentátora Davida Rose se věnuje volbám ve spolkové zemi Durynsko. Vyhrála Die Linke (Levice), ale velký úspěch zaznamenala také Alternativa pro Německo. Je nově silnější než CDU.

 

Důvod úspěchu Die Linke má jeden důvod, a to je Bodo Ramelow. On se stal hlavním tahákem strany. 68 % dotazovaných uvedlo, že jsou s jeho prací spokojeni. Dokonce i 60 % příznivců CDU se domnívají, že je to dobrý předseda zemské vlády.

 

30 % těch, kteří podpořili Die Linke říkají jasně, že bez Ramelowa by tuto stranu nevolili. Dokonce i polovina voličů Die Linke říká, že právě on je tím důvodem, proč hodili svůj hlase německé Die Linke. Většina tvrdí, že se snaží o řešení sociálních problémů a má „cit“ pro problémy lidí.

 

Zajímavé je, že polovina voličů vnímá Die Linke jako středovou stranu. I proto, že strana nesla vládní odpovědnost, podařilo se jí dobře se profilovat v řadě oblastí. Lidé věří při řešení důležitých úkolů nejvíce právě Die Linke. Je to podle 40 % dotázaných strana, která nejlépe zastupuje zájmy východních Němců. Má také největší důvěru u témat jako jsou spravedlivé mzdy a důchody, rodinná politika a vzdělávání. Dokonce i v případě témat, která jsou typická pro CDU, jako třeba práce a hospodářství, se Die LInke podařilo snížit „náskok“ CDU.

 

CDU se poprvé nestala hlavní silou voleb. Strana je vnímána v řadě oblastí jako méně kompetentní, a to obzvláště u témat jako ekonomiky a vnitřní bezpečnost. Hlavní kandidát CDU Mike Mohring, získal sympatie 31 % voličů – kdyby mohli zemského předsedu volit přímo. Jenže Ramelow by v takové volbě získal 52 %. Mohring už před volbami dal najevo, že nemíní ve vládě sedět ani s AfD, ani s Die Linke. Zatímco voliči CDU souhlasí s postojem vůči Alternativě pro Německo, v případě Die Linke si velká většina myslí, že by zde CDU mohla změnit názor.

 

Důležitou stranou v Durynsku bude AfD (Alternativa pro Německo). Tato strana zaznamenala největší přírůstek hlasů. Její hlavní kandidát Björn Höcke ovšem polarizuje. Většina občanů Durynska si není jistá tím, že by strana dostatečně distancovala od extrémně pravicových pozic. Höcke získává body i tím, že si nebere servítky, což jeho voliči oceňují. Ale Alternativa pro Německo už není vnímána jako čistě protestní strana. 88 % voličů říká, že právě díky této straně mohou vyjádřit svůj protest, ale roste také důvěra v řešení, která strana nabízí. Kompetence strany jsou vnímány v oblasti boje proti kriminalitě, azylové a uprchlické politice a také v zastupování zájmu východních Němců.

 

Sociální demokracie v koalici ztratila svůj profil. Ztrácí v případě kompetencí sociální politiky i v oblasti vzdělávání a uprchlické politiky. Sociální demokraté nedokázali využít ani toho, že koalice rudo-červeno-zelená byla ve spolkové zemi dobře vnímána a že její hlavní kandidát Wolfgang Tiefensee je druhým nejoblíbenějším politikem. Podle většiny voličů SPD v koalici nic neprosadila.

 

Zelení dopadli podobně. Voliči vnímají Zelené jako stranu jednoho tématu. Dvě třetiny voličů se zároveň domnívají, že strana to s ochranou životního prostředí a klimatu přehání.

 

Volby v Durynsku okomentoval také předseda vlády ze Saska-Anhaltska. Z jeho pohledu vyplývá nejen špatný výsledek pro CDU, ale i pro „demokratický střed.“ Podle něj se tím ukazuje míra polarizace v Durynsku, neboť zvítězily krajní strany.

 

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Olaf Kosinski, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32874494

Casopisargument.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář