Jdi na obsah Jdi na menu
 


V DPR a LPR byla vyhlášena všeobecná evakuace

18. 2. 2022

V DPR a LPR byla vyhlášena všeobecná evakuace

 

Úřady Luganské a Doněcké lidové republiky se rozhodly zahájit všeobecnou evakuaci civilistů z osad nacházejících se podél linie kontaktu. V tuto chvíli je známo, že evakuace probíhá bez vyvíjení nepřiměřeného tlaku na místní obyvatele, nicméně existují důkazy, že nucená evakuace civilistů může začít do 24 hodin.

 

V tuto chvíli zdroje ze samozvaných republik uvádějí, že v nadcházejících hodinách bude rozhodnuto o evakuaci obyvatel několika desítek osad. Důvodem byl výrazný nárůst ostřelování ze strany ozbrojených sil Ukrajiny. Místní milice zároveň hlásí, že tak rozsáhlé údery ozbrojených sil Ukrajiny nebyly od roku 2015 pozorovány. Útoky navíc začaly být prováděny ihned poté, co se ruské jednotky začaly vzdalovat od ukrajinských hranic.

 

Podle informací, které má Avia.pro k dispozici, bylo za poslední den na území DPR a LPR provedeno 8x více úderů, než je obvykle pozorováno. To svědčí o eskalaci iniciované Kyjevem.

 

Rusko zatím na pokračující ostřelování Donbasu nereagovalo, ale situace se může velmi rychle vymknout kontrole, zvláště když se o něco dříve provalilo, že Kyjev hodlá realizovat vojenský scénář dobytí Donbasu 20. února, do té doby  většina ruských sil bude stažena z ukrajinských hranic.

 

https://avia.pro/…ley

Přišlo e-poštou

LS