Jdi na obsah Jdi na menu
 


V civilizované společnosti má být slyšena i druhá strana

9. 3. 2022

V civilizované společnosti má být slyšena i druhá strana

(Zatímco prohlášení ukrajinské strany volně přijímáme a šíříme, sdělení ruské strany zásadně nemají potřebnou publicitu.)

 

Prohlášení  stálého zástupce Vasilije Nebenzii na briefingu Rady bezpečnosti OSN o humanitární situaci na Ukrajině

Paní prezidentko,

děkujeme Martinu Griffithsovi za jeho hodnocení. Vítáme na tomto setkání novou výkonnou ředitelku UNICEF, paní Catherine Russell, a děkujeme jí za briefing. Během 8 let jsme viděli, jak UNICEF nezaujatě reaguje na konflikt v Donbasu. Fond nezavíral oči před bombovými útoky v Doněcku a Lugansku a souvisejícími problémy dětí – od humanitárních po psychologické. Doufáme, že tento nezaujatý přístup bude pokračovat. Věříme, že hodnocení UNICEF se musí zakládat na pravdivých a ověřených faktech.

Vítáme, že humanitární plán odráží skutečnost nebezpečného šíření ručních palných a lehkých zbraní na Ukrajině, z nichž většina končí v rukou radikálních živlů, včetně těch, kteří byli účelově propuštěni z vězení na základě dekretu prezidenta Zelenského. Následky tohoto neuváženého kroku jsou již na dosah ruky. Počet obětí, které radikálové zabili, každým dnem roste, především v Kyjevě. Již dlouho voláme, abychom tomu věnovali pozornost.

Vyzýváme naše kolegy v Radě, aby se drželi humanitárních aspektů situace na Ukrajině. Měli jsme příležitost dát těmto událostem naše politické hodnocení. Je jasné, že naše hodnocení se liší od vašeho a že jste stále plný odhodlání vrhnout stín na cíle a tempo naší speciální vojenské operace na Ukrajině, přičemž vycházíte z názorů ukrajinských politiků a poněkud pochybných či zjevně lživých materiálů. ze sociálních médií. Souhlasíme se stálým představitelem Albánie, že ve světě probíhá informační válka, nebo spíše dezinformační válka. Zapomněl se zmínit o tom, že ve svobodném západním světě jsou ruské informační zdroje uzavřeny a jakékoli informace, které jsou v rozporu s vaším vyprávěním a vaše padělky, nemohou být vysílány.

Stálý zástupce Spojených států nás obvinil, že neplníme své závazky vytvářet bezpečné humanitární koridory. Pojďme to vyřešit.

Dovolte mi zdůraznit, že hrozbu pro civilisty na Ukrajině nepředstavuje ruská armáda, která se nezaměřuje na civilní infrastrukturu, ale ukrajinští radikálové a neonacisté, kteří drží obyvatelstvo několika měst jako rukojmí. Používají civilisty jako lidský štít a nenechají je opustit města, a to i přes humanitární koridory a příměří dohodnuté ruskými silami. To lze dokázat na mnoha příkladech.

Ministerstvo obrany Ruska a ukrajinský vicepremiér I. Vereščuk vyjednali 4. března parametry humanitárních koridorů z Mariupolu do Záporoží az Volnovachu do Denepropetrovska. Měly se otevřít 5. března v 10 hodin. Na žádost Kyjeva byli zástupci MVČK pozváni do oblastí humanitárních průchodů. Ruská strana byla připravena poskytnout komplexní pomoc k udržení bezpečnosti během evakuace. V pravý čas jsme o tom informovali sekretariát OSN.

Radikálové, kteří byli v Mariupolu, však tuto dohodu porušili. Jak vycházíme z odposlouchávané komunikace dvou velitelů praporu Azov, radikálové ve Volnovachu dostali rozkaz pokleknout ty, kteří směřují k humanitárním koridorům. Ti, kteří se odvážili opustit Mariupol na vlastní nebezpečí a riziko, byli zastřeleni ukrajinskými nacisty na kontrolních stanovištích při pokusu opustit město. Opět existuje spousta video důkazů, které to dokazují.

Podle našich záznamů je jen v Mariupolu uvězněno 200 tisíc civilistů, které prapor Azov drží před zbraněmi. Humanitární situace ve městech se rychle zhoršuje. Pokud jde o humanitární pracovníky, kteří jsou připraveni pomoci, nemohou se tam dostat a zabránit rozvíjející se katastrofě. Lidé v jiných regionech Ukrajiny, které byly blokovány nacionalistickými prapory, se ocitají ve stejné zoufalé situaci.

Ukrajinští radikálové ukazují svou pravou tvář den ode dne zřetelněji. Místní obyvatelé hlásí, že ukrajinské ozbrojené síly vyhnaly personál porodnice č. 1 ve městě Mariupol a zřídily v zařízení střelnici. Kromě toho zcela zničili jednu z městských školek.

Kromě toho ukrajinská strana důrazně odmítá spolupráci při evakuaci civilistů z Charkova a Sumy.

S ohledem na žalostnou humanitární situaci a její prudké zhoršení v Kyjevě, Charkově, Sumy a Mariupolu a také na osobní žádost prezidenta Francie E. Macrona prezidentovi Ruska V. Putinovi oznámily ruské ozbrojené síly, že v 10:00 března 2022 by začalo příměří a otevřely by se humanitární koridory z Kyjeva, Mariupolu a Sumy pro usnadnění výstupu jak na území Ruska (pro ty, kteří by chtěli využít tuto logisticky spolehlivou cestu), tak na území Ukrajiny .

Včera večer byly tyto informace sděleny Kyjevu, specializovaným mechanismům OSN, OBSE, MVČK a dalším mezinárodním organizacím prostřednictvím všech dostupných informačních zdrojů, včetně masmédií.

Oficiální odpověď Kyjeva jsme obdrželi až v 07:10 moskevského času a ignorovala humanitární koridory do Ruska. V oficiálním prohlášení to rozvedl vicepremiér Ukrajiny I. Vereščuk a označil návrh na otevření humanitárních průchodů vedoucích do Ruska za „absurdní a nepřijatelný“.

Je nám jasné, že kyjevský režim se snaží všemožně bránit odchodu civilistů a cizích občanů do Ruska ze strachu, že po osvobození lidé řeknou všem pravdu o činech ukrajinských radikálů. Ve skutečnosti lidé, kteří by mohli před radikály utéct, to již dělají – říkají pravdu o výhrůžkách, vydírání, fyzickém násilí, střílení civilistů a cizinců k zabíjení. Pro ilustraci mi dovolte citovat starostu Sumy, pana Oleksandra Lysenka, který dnes společně s velitelem nacionalistického praporu učinil toto prohlášení: „Nebudou žádné zelené koridory, žádný civilista neodejde do Ruska a ti, kteří se pokusí když tak učiníte, bude zastřelen“.

Zatímco ukrajinští představitelé říkají, že ukrajinští civilisté nemohou být evakuováni do Ruska, ignorují skutečnost, že ukrajinští uprchlíci jsou již přítomni v ruských regionech. Z oblastí speciální vojenské operace bylo do Ruska evakuováno více než 168 000 lidí, včetně 43 469 dětí. Za posledních 24 hodin bylo evakuováno celkem 5550 lidí, včetně 740 dětí.

Státní hranici Ruské federace překročilo 19 256 osobních vozidel, z toho 900 osobních vozidel za posledních 24 hodin.

Organizujeme dočasné ubytovací zařízení, všechna jsou připravena individuálně zapojit civilisty přijíždějící z Ukrajiny.

Bohužel se také politizují otázky evakuace z jiných regionů, stejně jako otázky související s humanitární pomocí. Absurdně vypadá zejména požadavek Ukrajiny (který byl vysloven necelé 3 hodiny před otevřením humanitárních koridorů) o organizaci evakuace z řady osad ovládaných ruskými ozbrojenými silami. Žádný z obyvatel těchto osad neprojevil ochotu odejít. Žijí poklidně ve svých domovech, nic je neohrožuje. Paralelně s tím jsme žádáni, abychom zorganizovali evakuaci obyvatelstva z měst, která jsou dosud pod kontrolou nacionalistických praporů. Nakonec jsme požádáni, abychom dodali ukrajinský údajně humanitární náklad do Melitopolu a Berdjansku v Záporožské oblasti a do města Cherson. To se také zdá cynické s ohledem na obyvatele těchto měst,

paní prezidentko,

Obzvláště nás znepokojuje, že ukrajinští radikálové stále drží více než 1500 cizích občanů v řadě měst jako rukojmí, aby je použili jako lidský štít.

Jsme v neustálém kontaktu s příslušnými diplomatickými misemi ohledně těchto cizinců. Kromě toho cizinci, kteří se pokusili překročit ukrajinskou hranici směřující do Evropy, naráželi na obrovské potíže. Jednalo se o státní příslušníky řady států, včetně afrických zemí. Vzali jsme na vědomí prohlášení k této záležitosti, které vydalo senegalské předsednictví Africké unie. Byli jsme zděšeni hlášenými nelítostnými útoky nacionalistů na studentské koleje, které mimo jiné způsobily smrt indických studentů.

Pokud jde o bezpečnost personálu OSN na Ukrajině, kterou považujeme za prioritu, v tuto chvíli ruská armáda umožnila odchod 180 zaměstnanců OSN z území Ukrajiny. Tato podpora bude v případě potřeby pokračovat. V této záležitosti udržujeme stálý kontakt se sekretariátem OSN.

K humanitárním problémům, se kterými se mírumilovní Ukrajinci setkávají, přistupujeme se vší odpovědností.

Dne 2. března 2022 bylo na platformě ruského Centra řízení národní obrany zřízeno Společné koordinační velitelství pro humanitární odezvu na Ukrajině. Ústředí funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a sdružuje pověřené zástupce všech federálních výkonných orgánů, státních korporací a územních celků Ruské federace.

Hlavním úkolem velitelství je poskytovat komplexní humanitární podporu obyvatelstvu Ukrajiny v kontrolovaných oblastech, dále v Doněcké a Luganské lidové republice, zajistit bezpečnou evakuaci pokojného obyvatelstva Ukrajiny a cizích občanů.

paní prezidentko,

Nemohu nezmínit další bod. Umístění těžké vojenské techniky, včetně systémů protivzdušné obrany, vícenásobných raketometů a bombardovacího dělostřelectva v hustě obydlených oblastech, již nejsou sporadické případy, ale spíše zavedená praxe pro ukrajinské nacionalistické prapory. Na protesty místních obyvatel a požadavky na stažení techniky reagují výhružkami použitím zbraní. Tento druh zbabělého chování bojovníků, kteří využívají civilisty jako rukojmí, porušuje nejen pravidla morálky, ale i mezinárodní humanitární právo, včetně článků 57 a 58 prvního dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám z roku 1949. Kromě toho v řadě měst, zejména v Oděse, umisťují zařízení v blízkosti nebo uvnitř památek kulturního dědictví, což porušuje článek 53 zmíněného dodatkového protokolu.

Maření evakuace civilistů přes humanitární koridory je porušením článku 75 zmíněného dodatkového protokolu, zatímco mučení ruských válečných zajatců, jehož záběry jsou zveřejněny na sociálních sítích, porušuje článek 14 Ženevské úmluvy z roku 1949, která přímo stanoví respekt k osobnost a důstojnost válečných zajatců za jakýchkoli okolností.

Kolegové, vyzývám vás, abyste tyto do očí bijící případy náležitě zhodnotili. Očekáváme, že vedení OSN udělá totéž. Jinak jen nabádáte ukrajinské radikály a neonacisty k dalším zločinům.

paní prezidentko,

Na závěr mi dovolte znovu důrazně vyzvat naše západní kolegy, aby vedení Ukrajiny konečně myslelo na bezpečnost ukrajinských a zahraničních občanů, které radikálové drží jako rukojmí, a připojilo se k práci zaměřené na otevření humanitárních koridorů a jejich udržení v bezpečí. Samozřejmě, pokud máte na nacionalisty ještě nějakou páku, o čemž stále častěji pochybujeme. Z naší strany jsme na takovou práci připraveni.

Děkuji. 

 Přišlo e-poštou NM