Jdi na obsah Jdi na menu
 


V centru Prahy se pokusil upálit muž

16. 2. 2023

V centru Prahy se pokusil upálit muž

 

včera 22:39 • Aktualizováno včera 22:54

Pavel Jaňurek

 

V centru Prahy se ve středu večer polil hořlavinou zatím neznámý muž a látku na sobě zapálil. S rozsáhlými popáleninami skončil v nemocnici.

 

00:02 00:20

V Haštalské ulici v Praze se pokusil upálit muž. Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Incident se stal v Haštalské ulici před restaurací. „V prostoru před restaurací se muž polil neznámou hořlavinou, něco vykřikoval a následně se zapálil. Začali jej hasit přítomní svědci. Přivolaní záchranáři jej poté převezli do nemocnice,“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Muž utrpěl popáleniny na 50 procentech povrchu těla a nachází se v přímém ohrožení života, dodal mluvčí.

Událostí se začali zabývat kriminalisté, kteří na místo dorazili. Policie zjišťuje, co muže k činu vedlo.

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-v-centru-prahy-se-pokusil-upalit-muz-40423093#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

Poznámka ČNL:

 

Pokud  muž, který se následně zapálil, něco mluvil, pak měl zájem o to, aby jeho poselství spoluobčanům po něm zůstalo. Je tedy pravděpodobné, že lidé hasící vzplanutou lidskou pochodeň, slyšeli alespoň částečně jeho odkaz.. Dozvíme se o tom?

 

Pokud vyšetřování Policie bude tak rychlé jako v případě  muže, který spáchal sebevraždu před Úřadem vlády minulý rok, pak vše zřejmě skončí v čase. Dosud o motivu jeho činu nic nevíme. Víme však, že lidé na místo, kde sebevrah přinesl svou oběť, dávali svíčky a květiny, které byly následně odstraňovány. Proč? Máme zájem o všem vědět. Policie v normálním státu by již předmětná fakta dávno zveřejnila. Děkujeme za vyslyšení tohoto přání, které jistě je přáním mnohých.

 

Pokud vláda bude ve své asociální politice pokračovat, pokud budou někteří ministři či vojáci  dále mluvit o válce, pak se značnou pravděpodobností můžeme očekávat další lidské oběti.

 

Máme „Listinu základní práv a svobod, která je součásti ústavního pořádku České republiky. Tato zakotvuje naše právo na informace a svobodu projevu. Jsou reálná tato práva nebo jsou pouhým fíkovým listem?