Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Británii už předpovídají, jak bude rozdělen svět

3. 5. 2022

V Británii už předpovídají, jak bude rozdělen svět

Svět by se mohl v blízké budoucnosti rozdělit na dva válčící ekonomické bloky, píše sloupkař listu The Telegraph Liam Halligan.

Ilustrační foto

2. května 2022 - 07:20

 

Podle novináře vedly události v Evropě k tektonickému posunu a vrátily koncept rozložení sfér vlivu mezi velmoci. Nové kolo konfrontace mezi Moskvou a Washingtonem je schopné rozdělit planetu na dva soupeřící tábory a ukončit éru globalizace, naznačil autor článku.

 

Podle jeho názoru jsou již nyní vidět obrysy budoucích spojenectví. Spojené státy , Evropská unie a Velká Británie již nepovažují Rusko za přátelskou zemi, ale ve světě existují silné státy, které s ním udržují vřelé vztahy. Patří mezi ně Indonésie , Čína a Indie . Jak komentátor poznamenal, tyto vlivné síly poskytují Moskvě politickou podporu a zvyšují s ní obchod.

 

„Když Západ vyloučil ruské banky ze systému SWIFT, byla to čínská UnionPay  kdo pomohl Rusku s tokem obchodu a zahraničních plateb,“ píše Halligan.

 

Připomněl, že za sovětské éry byly všechny ropovody a plynovody soustředěny směrem k Evropské unii. Moskva nyní diverzifikuje export a staví energetické dálnice na rozvíjející se asijské trhy, aby nebyla závislá na Bruselu.

 

Kromě toho bude Peking letos v létě hostit 14. summit BRICS . Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika již pracují na vytvoření platebních systémů, ratingových agentur a klíčové finanční infrastruktury autonomní na Západě, uvádí článek.

 

Geopolitika je opravdu zpět," řekl Halligan.

 

Moskva zahájila speciální operaci na Ukrajině 24. února. Prezident Vladimir Putin nazval jeho cíl „ochranou lidí, kteří byli osm let vystaveni šikaně a genocidě ze strany kyjevského režimu“. Za to se podle něj plánuje provést demilitarizaci a denacifikaci Kyjeva , postavit před soud všechny válečné zločince odpovědné za krvavé činy proti civilistům v Donbasu .

 

Jak je uvedeno ve zprávách ministerstvu obrany, armáda útočí pouze na vojenskou infrastrukturu a ozbrojené síly Ukrajiny . Ozbrojené síly již splnily hlavní úkoly první etapy – výrazně snížily bojový potenciál Ukrajiny.

 

(rp,prvnizpravy.cz,thetelegraph,foto:arch.)