Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Bělorusku se očekává nový pokus o převrat

1. 10. 2021

V Bělorusku se očekává nový pokus o převrat

 

Odpůrci běloruských úřadů mohou provést nový pokus o státní převrat. Oznámil to dnes, 30. září, předseda Sněmovny reprezentantů Národního shromáždění republiky Vladimir Andrejčenko.

Vladimir Andrejčenko, předseda Sněmovny reprezentantů Národního shromáždění Běloruska

1. října 2021 - 06:20

 

„Hybridní útok na Bělorusko nabývá nových a propracovanějších forem. Západ pod rouškou pokryteckých hesel o demokracii zvyšuje politický, ekonomický, vojenský a informační tlak proti naší zemi. Demonstrace úplného ignorování mezinárodního práva jsou využívána obvinění z vyvolání migrační krize a z příliš vzdálených důvodů se uvolňují nová kola sankční politiky. Plán je jednoduchý - ekonomicky uškrtit zemi, způsobit sociální nespokojenost a na této vlně provést nový pokus o státní převrat, “ řekl Andrejčenko.

 

Podle něj jsou za tímto účelem podporovány extremistické a teroristické aktivity různých typů opozičních skupin.

 

„Vražda důstojníka KGB je přímým důkazem zaměření opozice na podkopávání občanského míru a veřejné bezpečnosti," zdůraznil Andrejčenko.

 

Předseda parlamentu poznamenal, že úkolem poslanců je „přijmout veškerá nezbytná opatření k účinné reakci na výzvy, kterým běloruský stát čelí, přistupovat k úkolům udržování sociálně orientovaného politického kurzu co nejodpovědněji, nejrychleji a nejprofesionálněji“.

 

Připomeňme, že západní země neuznávají legitimitu Alexandra Lukašenka a podporují jeho odpůrce. Oficiální Minsk zase požaduje, aby nezasahoval do vnitřních záležitostí země. Úřady republiky obviňují své odpůrce ze snahy destabilizovat situaci v zemi až po ozbrojené převzetí moci.

 

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)