Jdi na obsah Jdi na menu
 


Utajovaná letní vojenská hra USA se zaměří na Rusko a Čínu

2. 4. 2021

Utajovaná letní vojenská hra USA se zaměří na Rusko a Čínu

2.4.2021  

 

Hra má odrážet reálné scénáře: kybernetické útoky, ruský nástup na Pobaltí, militarizaci Arktidy, posilování Číny v Jihočínském moři nebo invazi na Tchaj-wan.

 

Americká armáda chystá letní virtuální cvičení, informovala o víkendu televize CNN. „Nepřátelé“ budou mít sice smyšlená jména, ale i tak je jasné, že hlavním smyslem nacvičovaných scénářů bude reakce na agresivní akci a nečekané kroky Číny a Ruska. Hra má probíhat virtuálně a má být přísně utajovaná.

 

Podle informací Pentagonu má válečná hra nejvyšší prioritu pro Marka Milleyho, předsedu sboru náčelníků štábů, který cvičení povede. Ministr obrany Lloyd Austin bude informován o výsledcích.

 

Hra je vytvořena tak, aby nejvyšší představitele americké armády připravila na řešení fiktivní globální krize, která propukne na mnoha frontách současně a v jejím rámci dochází k neustále se měnícím scénářům vývoje.

 

Válečná hra by měla vést k důležitým rozhodnutím o budoucnosti americké armády, zhodnotit priority a ozřejmit výdaje nutné pro budoucí vojenské rozpočty USA – má připravit armádu na výzvy příštích let.

 

Podle CNN jsou válečné hry vždy velmi citlivé a jejich výsledky jsou pečlivě střeženy. Podle informací z Pentagonu se totiž při nedávném cvičení, v němž byl simulován konflikt s nejdůležitějšími protivníky (kterými mají být, jak CNN otevřeně píše, Rusko a Čína), zjistilo, že USA a spojenci stále prohrávají.

 

Scénáře, jimž se hra letos v létě bude věnovat, mají odrážet reálné životní možnosti. Má se jednat o velké kybernetické útoky, ruský postup v Pobaltí, militarizaci Arktidy ze strany Moskvy, další kroky Číny v Jihočínském moři nebo dokonce o invazi na Tchaj-wan.

casopisargument.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář