Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ústavní soud jako apoštolský úřad?

13. 2. 2021

Ústavní soud jako apoštolský úřad?

 

Tak se mi to jeví po přečtení vynikajících statí pana Schneidera a Bašty.(První zprávy.) Pan Schneider v podstatě chválí ústavní soud, že se  dokázal vystavit ve společenském negližé, a splnil jako v Půlnočním království,co sliboval již dávno, a odvolával, co již dávno odvolal. Pan Bašta opět navrhl, aby voliči už zavrhli dávno překonané hlasování a odložili je do politického muzea vedle kolovratu a bronzové sekyry, jak psával zapomenutý sociolog Engels.A co nového navrhl? Aby voliči nehlasovali, ale losovali. Jistě skvělý nápad. Ovšem je tu to všemi vysmívané ALE.

 

Tento návrh jakoby vypadl ze kultovního britského seriálu Ano, pane premiére. Tam  má premiér rozhodovat mimo jiné o dvou kandidátech na biskupství, z nich jeden je horší druhého. Jeden chce z církve vystrnadit  Boha, druhý královnu...Tajemník anglikánské církve mu vysvětluje, že  kandidáti byli vybráni synodem biskupů státní církve. A ti že jsou součástí apoštolské sukcese. Premiér, vzděláním ekonom, nechápe. Tajemník mu to výstižně vysvětlí: "Pane premiére, Boží vůle". A premiér se optá: Jak Bůh vyjevil svou vůli?" Tajemník odpoví: "V losování". Načež premiér praví,zdali by se to nemohlo vyzkoušet též u biskupů, a jeho vlastní tajemník odpovídá: Není známo,zdali by Bůh věděl, kdo se má stát správným biskupem...

Takže  volba zůstává volbou,a losování je zavrženo nejen v seriálů,leč i v naši maličké krásné zemi.

 

Naši natovští spojenci, Němci, prý praví o Ústavním soudu,který celý tento galimatyáš spískal, překrásné úsloví : ´"Ustavní soud je boží institucí,které je nelépe se zdaleka vyhnout".

Nevím, nevím, zdali i u nás je Ústavní soud boží institucí - někteří drze tvrdí opak! Jisté je, že mele pomalu,ano hodně pomalu - jako anglická justice v podání Julese Verna v románu Ocelové město. Viz protektorátní restituce trvající 28 let a více! Ale každopádně společenskopolitický mumraj, vyvolaný "včasným a případným" rozhodnutím Ústavního soudu, bude stát za to.

 

Jiří Jaroš Nickelli, Společnost L.Svobody Brno

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář