Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA účelově tlačí NATO zpět do Iráku

16. 3. 2021

USA účelově tlačí NATO zpět do Iráku

Příspěvky od messin 16.3.2021

 

Neúspěch dlouholeté trvající agrese v Sýrii zkouší Američané vyvážit zpětným natlačením se do Iráku, včetně poslušného NATO. Zvýšení počtu vojáků v zemi má také posloužit v tlaku na Írán.

Za posledních deset let byly USA a jejich spojenci ve válce proti Sýrii. Tato válka však nedosáhla hlavního strategického cíle. Naopak, Sýrie se zapojila do osy odporu více než kdy jindy. Navzdory všem úskalím a potížím získali odpůrci západní intervence v oblasti větší vliv. Jedním z těchto aspektů je skutečnost, že trasa z Teheránu do Bejrútu před Bagdád a Damašek se každým dnem zpevňuje. Zabezpečení této trasy může značně usnadnit obchodní a ekonomickou spolupráci mezi těmito čtyřmi hlavními městy – něco, co zlepší situaci obyvatel těchto zemí a zlepší jejich odolnost.

Dále je kvůli ruské přítomnosti v Sýrii a strategickému spojenectví mezi Ruskem a syrskou vládou manévrovací postoj USA v Sýrii omezenější než v Iráku. Ukazuje se tedy, že novou strategií administrativy Joe Bidena je usilovat o změnu současného stavu v Iráku ve prospěch USA prostřednictvím cílených atentátů a zvláštních operací. Zdá se, že konečným cílem je posílit americké spojence v irácké vládnoucí třídě a těžit z těkavé irácké politické situace, aby se Irák přizpůsobil postoji USA v regionu.

Proto Američané začali šikovat své poslušné loutky z NATO. Jak ve čtvrtek po setkání ministrů obrany NATO oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg:

„Dnes jsme se rozhodli rozšířit výcvikovou misi v Iráku. Podpořit irácké síly proti terorismu a zajistit, aby se ISIS nevracel.

Velikost naší mise se zvýší z 500 zaměstnanců na přibližně 4.000. A výcvikové aktivity budou nyní zahrnovat více iráckých bezpečnostních institucí a oblastí mimo Bagdád.

Naše mise je na žádost irácké vlády. Provádí se při plném respektování svrchovanosti a územní celistvosti Iráku.“

Není pochyb, že o tom, že myšlenka přišla ze strany USA:

Minulý týden sdělil vysoký představitel amerického ministerstva obrany pod podmínkou anonymity, že vedení Pentagonu „bylo nadšené a vítá zvýšené zaměření NATO na Irák.“

Slabý předseda vlády Al-Kadhimi nedávno požádal o novou půjčku od MMF ve výši 6 miliard dolarů. USA to budou podmiňovat požadavkem na zvyšování počtu okupačních sil NATO.

V této souvislosti je také třeba připomenout, že irácký parlament už v lednu 2020 schválil rezoluci, která vyzvala všechny zahraniční jednotky k opuštění země. USA to ignorovaly.

 

Zvyšování počtu vojsk USA a NATO v Iráku úzce souvisí také s tlakem na sousední Írán. Na východní hranici Íránu je zase v Afghánistánu umístěno dalších 10.000 vojáků NATO. Ti by měli podle původní dohody s Trumpovou administrativou odejít do 1. května. Tato dohoda však rovněž vyžaduje jednání mezi Talibanem a afghánskou vládou. Afghánský prezident Ašraf Ghaní tyto rozhovory vytrvale zdržuje. Doufá, že v Afghánistánu udrží zahraniční vojáky, aby si dále užíval úplatků a „rozvojových“ peněz, které s nimi přicházejí.

Některé frakce v iráckém parlamentu protestovaly proti požadavku Al-Kadhimiho na vojska NATO. V poměrně chaotickém iráckém politickém prostředí však nyní neexistuje jednota. Ale mimo parlament je mnoho Iráčanů, kteří opravdu chtějí vidět všechny zahraniční vojáky pryč. K dosažení tohoto cíle přijmou vlastní opatření.

Američané zjevně chtějí jednotky v Iráku i Afghánistánu použít v tlaku na Írán v poněkud beznadějném pokusu vyjednat jadernou dohodu s Íránem bez větší kapitulace. Írán se nevzdá.

Vojáci NATO se stanou rukojmími politiky USA a mohou se snadno dočkat obětí.

Messin

 

Zdroje:

 

 

https://www.moonofalabama.org/2021/02/why-is-biden-creating-himself-an-iran-quagmire.html

 

https://www.globalresearch.ca/what-store-iraq/5739620

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář