Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA potřebují změnit kurz na Ukrajinu právě teď

8. 10. 2022

USA potřebují změnit kurz na Ukrajinu právě teď

8.10.2022 18:22

Jiří Vyvadil: Když uvádím články zahraničních proveniencí, zejména americké, méně často i ruské jde mi o to, aby byly zajímavé, aby přinesli čtenářům nějaký nový pohled, tak jako přináší i mně a konec konců, aby ukázaly, že analytici přemýšlejí jak v USA, tak i v Rusku a dokonce někdy i velice podobně, možná o to zajímavější. Autor následujícího příspěvku Josh Hammer je hlavním editorem portálu Newsweek, který v květnu tohoto roku zaznamenal úctyhodných 48 miliónů čtenářů. Newsweek je pluralitním portálem a najde se tam každý se svým názorem. Abych zajistil hodnověrnost textu, ponechávám jak tak jak byl přeložen, i když z povahy věci některé formulace bych jistě nepoužil.

USA potřebují změnit kurz na Ukrajinu právě teď

Už jsme více než sedm měsíců vzdáleni od politováníhodného vpádu Vladimira Putina na východní Ukrajinu a Krym. Ale navzdory tomuto uplynulému času a veškerému různému vývoji od té doby se formální postoj Spojených států ke konfliktu změnil výrazně málo. Tento příliš zjednodušený a manichejský postoj je stručně řečeno postojem ukrajinského maximalismu: Putin je zlý, Volodymyr Zelenskyj je ušlechtilý a – zde je velký logický skok – Spojené státy tak podpoří ukrajinskou snahu získat zpět každý čtvereční centimetr území na Donbasu a Krymu od svého jaderně vyzbrojeného protivníka, zdánlivě bez ohledu na cenu pro americké daňové poplatníky.

Formální "přečtení" úterního telefonátu prezidenta Joe Bidena se Zelenským v Bílém domě výstižně shrnuje postoj USA: "Prezident Joseph R. Biden Jr., ke kterému se připojila viceprezidentka Kamala Harrisová , dnes hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, aby zdůraznil, že Spojené státy nikdy neuznají údajnou ruskou anexe ukrajinského území. Prezident Biden slíbil, že bude i nadále podporovat Ukrajinu, která se brání před ruskou agresí tak dlouho, jak to bude trvat. (Důraz přidán.) Překlad: Budeme bránit vaši válku za znovuzískání každého čtverečního centimetru historicky sporného a etnicky smíšeného území bez ohledu na to, co lidé, kteří tam žijí, říkají, že chtějí, bez ohledu na cenu a navzdory skutečnosti, že osud Zelenského režimu v Kyjevě je bezpečný.

V této fázi války je prakticky celý tento postup kontraproduktivní pro skutečné americké národní zájmy v těchto sporných oblastech. Náš národní zájem o ukrajinské divadlo není shodný se Zelenského absolutistickým postojem; naším zájmem by totiž měla být deeskalace, uvolnění napětí a mír. Chceme-li však těchto cílů dosáhnout – zejména v době, kdy hrozba jaderné války vybuchuje na veřejnost, mnozí na Západě bezohledně zdvojnásobují výzvy k nástupu Ukrajiny do NATO a válkou hladový Zelenskyj sám volá po "preventivním úderu" proti Rusku pod vedením NATO – Biden musí pochopit realitu a okamžitě změnit strategický kurz.

Rusko, s výjimkou několika blízkých vzplanutí tu a tam, ustoupilo z Kyjeva a jeho okolních oblastí až v květnu. Jinak řečeno, v tuto chvíli je nade vší rozumnou pochybnost jasné, že Zelenskyj nikam neodchází; on a jeho vláda jsou zde, aby zůstali. Osud Kyjeva je bezpečný. V tomto kritickém okamžiku probíhají boje – a v případě Ruska i nedávné anexe – ve čtyřech subregionech východu Ukrajiny a v menší míře i na Krymu. To jsou sporné země, které Bidenova administrativa a obecněji "liberální západní demokracie" považují za tak existenčně důležité pro Ukrajinu a integritu "Západu", že jejich opětovné dobytí stojí za zdánlivě jakékoli vojenské, ekonomické a humanitární náklady – až po trýznivý přízrak otevřené jaderné války mezi NATO a Ruskem.

Bidenova administrativa, pokud by měla zdravý rozum, by využila veškeré páky, aby dostala Zelenského a Putina k jednacímu stolu co nejdříve, čímž by jednoznačně smetla ze stolu hrozbu jaderné katastrofy a vymanila Spojené státy a NATO z trýznivé vyhlídky na něco, co by žádný prezident z dob studené války nikdy neschválil: otevřené a přímé vojenská konfrontace s největším jaderným arzenálem na světě . To jistě znamená distancovat se od možnosti členství Ukrajiny v NATO. To, že naše současná vládnoucí třída neprojevuje žádný zájem o deeskalaci zdravého rozumu a místo toho demonstruje zdánlivě nekonečný zájem na eskalaci a ukrajinském územním maximalismu, vypovídá mnohé o tom, jak je tato vládnoucí třída odtržená od reality. Když nic jiného, doufejme, že americký lid promluví a začne držet na uzdě naši špinavou, válkou hladovou vládnoucí třídu u volebních uren příští měsíc.“

vaše věc.cz