Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA pomohou Tchaj-wanu v konfrontaci s Čínou

15. 10. 2021

USA pomohou Tchaj-wanu v konfrontaci s Čínou

10:22 15.10.2021

Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psaki během briefingu - Sputnik Česká republika, 1920, 15.10.2021

© AFP 2021 / Win McNamee

 

USA budou i nadále plnit své závazky ve vztazích s Tchaj-wanem a pomohou mu čelit nebezpečí pocházejícímu od ČLR. Prohlásila to na briefingu mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Podle jejích slov je oddanost USA Tchaj-wanu diktována nutností zachování míru a stability v průlivu a v asijsko-tichomořském regionu. „Náš přístup a naše vztahy v obranné sféře se řídí Zákonem o vztazích z Tchaj-wanem (z roku 1979), a budeme plnit své závazky v souladu s tímto zákonem,“ uvedla Psakiová.

 

Zdůraznila, že Spojené státy jsou proti jakýmkoli jednostranným pokusům o změnu regionálního status quo. „Naše podpora Tchaj-wanu a obranné vztahy s ním jsou i nadále namířeny proti nynější hrozbě pocházející z Čínské lidové republiky,“ řekla v závěru.

 

Prezidentka Tchaj-wanu Cchaj Jing-wenová předtím prohlásila, že její země je připravena reagovat na „čínskou hrozbu“ a bude hájit svůj demokratický způsob života. Prohlásila, že Tchaj-wan nepodnikne žádná nerozvážná opatření, ale bude upevňovat svou obranu, aby „nikdo nemohl donutit Tchaj-wan jít cestou, kterou nám vytýčila Čína“.