Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA obklíčily RF vojenskými základnami a stupňují hysterii u jejích hranic, prohlásil Lavrov

30. 11. 2021

USA obklíčily RF vojenskými základnami a stupňují hysterii u jejích hranic, prohlásil Lavrov

30.11.2021

 

Spojené státy americké obklíčily Ruskou federaci svými vojenskými základnami a neustále stupňují hysterii u ruských hranic. Prohlásil to v úterý ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov na schůzce s účastníky ročního vědecko-vzdělávacího programu Gorčakovova fondu na podporu veřejné diplomacie Dialog ve jménu budoucnosti.

 

„To, že nás obviňují ze cvičení, která pořádají Ozbrojené síly RF na vlastním svrchovaném území, země, které soustřeďují u našich hranic vojska a vojenskou techniku v obrovském množství i zpoza oceánu, a to, že Spojené státy nás obklíčily ze všech stran svými vojenskými základnami, to jsou fakta, která již zná snad každý školák. A nicméně se tato hysterie neustále stupňuje,“ řekl ministr zahraničních věcí RF.

 

„V asijsko-tichomořském regionu, kde až donedávna převládaly kladné, konstruktivní a sjednocovací tendence, tendence ke hledání konsensu a kompromisu, se realizují vyloženě konfrontační schémata pro zadržování jedněch zemí druhými,“ dodal.

 

Lavrov rovněž prohlásil, že celému světu prospěje, budou-li západní země vést s RF stejně konstruktivní a čestný dialog, jako na summitu v Ženevě. „Konal se rusko-americký summit v Ženevě, byl to konstruktivní a čestný rozhovor, a bude-li podobný rozhovor příkladem pro všechny ostatní akce našich západních partnerů, svět tím jenom vyhraje,“ řekl.

 

Kyjev a západní státy vyjadřují v poslední době znepokojení kvůli „soustředění“ ruských sil u hranice s Ukrajinou. Jak uvedl mluvčí prezidenta RF Dmitrij Peskov, Moskva přesunuje vojska na vlastním území a podle vlastního uvážení, nikoho to neohrožuje a nemělo by to nikoho znepokojovat. A přitom každá země, u jejíž hranic je nějaký nestabilní region, podniká nezbytná opatření na zajištění vlastní bezpečnosti.

 

 USA a jejich spojenci v NATO značně zvýšili v poslední době svou vojenskou aktivitu v Černém moři. Na Ministerstvu obrany RF prohlásili, že USA se snaží vytvořit seskupení vojsk u ruských hranic, a jedním z cílů Washingtonu je vojenské osvojení Ukrajiny. USA zkoumají situaci pro případ silového řešení konfliktu v Donbasu, domnívají se na ruském ministerstvu obrany.

 

Sputnik