Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA a Ukrajina pohrozily pohnat Rusko k odpovědnosti

2. 9. 2021

USA a Ukrajina pohrozily pohnat Rusko k odpovědnosti

2. 9. 2021 Janinna

 

Washington a Kyjev učinily společné prohlášení ohledně strategického partnerství mezi USA a Ukrajinou. V něm pohrozily „pohnat Rusko k odpovědnosti za jeho agresi“.

 

V prohlášení se píše, že „v 21. století nemůže být státům dovoleno násilně měnit hranice“.

 

Washington a Kyjev tvrdí, že „Rusko toto základní pravidlo s ohledem na Ukrajinu porušilo“. Zdůrazňuje se, že „svrchované státy mají právo činit svá vlastní rozhodnutí a volit vlastní spojenectví“.

 

Jak je uvedeno v prohlášení, „Spojené státy – společně s Ukrajinou“ mají v úmyslu „pracovat na tom, aby Rusko bylo hnáno k odpovědnosti za jeho agresi“. Zdůrazňuje se, že „americká podpora suverenity a územní celistvosti Ukrajiny je neotřesitelná,“ uvádí RIA Novosti.

 

Washington vyjádřil podporu „krymské platformě“ a také vyzval Moskvu, aby „splnila své závazky ohledně příměří na východní Ukrajině a skutečně se podílela na úsilí vyřešení konfliktu za účelem ukončení války“.

 

Ukrajina a Spojené státy rovněž uvedly, že „nadále vystupují proti Nord Stream 2“ a projekt označují za „hrozbu pro evropskou energetickou bezpečnost“. Spojené státy se zavázaly „pokračovat v uplatňování zákonem stanovených opatření a energetické diplomacie“ za účelem zachování tranzitu plynu přes Ukrajinu a zabránění „Kremlu využívat energii jako geopolitickou zbraň“.

 

Washington a Kyjev „podporují úsilí o zvýšení kapacity dodávek plynu na Ukrajinu z diverzifikovaných zdrojů“ a „přispívají k posilování energetické bezpečnosti Ukrajiny prostřednictvím udržitelných, účinných a dlouhodobých řešení podporovaných probíhající reformou správy a řízení společností“.

 

Ukrajina a Spojené státy dokončily přípravu rámcové dohody o strategické obraně, která vytváří základ pro posílení strategické spolupráce mezi Kyjevem a Washingtonem v oblasti obrany a bezpečnosti.  Strany hodlají posílit „spolupráci v takových oblastech, jako je černomořská bezpečnost, kybernetická bezpečnost, výměna zpravodajských informací a boj proti ruské agresi“.

 

Spojené státy vyjádřily podporu právu Ukrajiny „usilovat o vstup do NATO“.

 

Kyjev a Washington se dohodly na sedm let prodloužit Dohody o pomoci Ukrajině při odstraňování strategických jaderných zbraní a předcházení šíření zbraní hromadného ničení.

 

Spojené státy vyčlení v roce 2021 na reformy na Ukrajině 463 milionů dolarů; celkem jsou na tyto účely od roku 2014 podle textu společného prohlášení vyčleněny téměř 2 miliardy dolarů.

 

Spojené státy také plánují poskytnout Ukrajině 12,8 milionu dolarů na pomoc v boji proti COVID-19 v rámci zákona „O plánu spásy Ameriky“ a 45 milionů na humanitární pomoc Donbasu.

 

Současně je třeba poznamenat, že Spojené státy již poskytly Ukrajině v souvislosti s pandemií koronaviru pomoc ve výši přibližně 55 milionů dolarů a převedly asi 2,2 milionu dávek vakcín proti COVID-19.

 

Připomeňme, že americký prezident Joe Biden se ve Washingtonu setkává se svým ukrajinským protějškem Vladimirem Zelenským.  Biden řekl, že Spojené státy a Ukrajina obnoví práci dvoustranné komise pro strategické partnerství.

Pokec24.cz