Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA - Za atentátem na Duginovou stojí Ukrajinci

6. 10. 2022

USA - Za atentátem na Duginovou stojí Ukrajinci

Američtí představitelé uvedli, že si předem nebyli vědomi plánu útoku, při kterém byla zabita Daria Duginová, a že kvůli útoku napomenuli Ukrajinu, píše se v článku New York Times.

Z místa výbuchu

6. října 2022 - 08:08

 

Zpravodajské agentury Spojených států se domnívají, že části ukrajinské vlády schválily srpnový bombový útok v autě poblíž Moskvy, při kterém zahynula Daria Duginová, dcera významného ruského nacionalisty, což je prvek tajné kampaně, o níž se američtí představitelé obávají, že by mohla konflikt rozšířit.

Spojené státy se útoku nezúčastnily, ať už poskytováním zpravodajských informací nebo jinou pomocí, uvedli představitelé. Američtí představitelé také uvedli, že o operaci předem nevěděli a byli by proti zabíjení, kdyby byli konzultováni. Poté američtí představitelé napomenuli ukrajinské úředníky kvůli atentátu, řekli.

Ostře střežené hodnocení ukrajinské spoluviny, které nebylo dříve zveřejněno, bylo minulý týden sdíleno v rámci vlády USA. Ukrajina účast na zabíjení bezprostředně po útoku popřela a vysocí úředníci tato popírání zopakovali, když byli požádáni o hodnocení amerických zpravodajských služeb.

Zatímco Rusko na atentát nijak konkrétně nereagovalo, Spojené státy se obávají, že takové útoky – i když mají vysokou symbolickou hodnotu – mají malý přímý dopad na bojiště a mohly by vyprovokovat Moskvu k vlastnímu úderu proti vysokým ukrajinským představitelům. Američtí představitelé byli frustrováni nedostatkem transparentnosti Ukrajiny ohledně jejích vojenských a tajných plánů, zejména na ruské půdě.

Od začátku války prokázaly ukrajinské bezpečnostní služby svou schopnost dostat se do Ruska a provádět sabotážní operace. Zabití paní Duginové by však bylo jednou z dosud nejodvážnějších operací – ukazuje se, že Ukrajina se může velmi přiblížit k prominentním Rusům.

 

Někteří američtí představitelé se domnívají, že  otec paní Duginové, Alexandr Dugin, ruský ultranacionalista, byl skutečným cílem operace a že agenti, kteří ji provedli, věřili, že bude ve vozidle se svou dcerou.

Pan Dugin, jeden z nejprominentnějších hlasů Ruska, naléhal na Moskvu, aby zintenzivnila svou válku s Ukrajinou, a je  předním zastáncem agresivního, imperialistického Ruska.

 

Američtí představitelé, kteří mluvili o zpravodajských informacích, neprozradili, které složky ukrajinské vlády měly misi povolit, kdo provedl útok nebo zda prezident Vladimir Zelenskij misi podepsal. Představitelé Spojených států informovali o ukrajinské akci a americká odpověď hovořila pod podmínkou anonymity, aby projednali tajné informace a záležitosti citlivé diplomacie.

Američtí představitelé neřekli, kdo z americké vlády doručoval napomenutí nebo komu z ukrajinské vlády byla doručena. Není známo, jaká byla reakce Ukrajiny.

Zatímco Pentagon a špionážní agentury sdílejí s Ukrajinci citlivé informace o bitevním poli a pomáhají jim zaměřit se na ruská velitelská stanoviště, zásobovací linie a další klíčové cíle, Ukrajinci ne vždy řekli americkým představitelům, co plánují udělat.

Spojené státy naléhaly na Ukrajinu, aby se více podělila o své válečné plány, se smíšeným úspěchem. Již dříve američtí představitelé prozradili, že často věděli více o ruských válečných plánech – díky jejich intenzivnímu shromažďování – než o záměrech Kyjeva.

Spolupráce se od té doby zvýšila. Během léta Ukrajina sdílela své plány na zářijovou vojenskou protiofenzívu se Spojenými státy a Británií.

 

 


Američtí představitelé také postrádají úplný obrázek o konkurenčních mocenských centrech uvnitř ukrajinské vlády, včetně armády, bezpečnostních služeb a úřadu Vladimira Zelenského, což je skutečnost, která může vysvětlovat, proč některé části ukrajinské vlády nemusely o spiknutí vědět. .

Na dotaz ohledně hodnocení amerických zpravodajských služeb Myhailo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta, zopakoval, že ukrajinská vláda popírá účast na zabití paní Duginové.

„Znovu zdůrazňuji, že jakákoli vražda během války v té či oné zemi s sebou musí nést nějaký praktický význam," řekl pan Podoljak v rozhovoru pro The New York Times v úterý. „Mělo by to plnit nějaký konkrétní účel, taktický nebo strategický. Někdo jako Duginová není pro Ukrajinu taktickým nebo strategickým cílem."

„Máme další cíle na území Ukrajiny," řekl, „myslím kolaboranty a zástupce ruského velení, kteří by mohli mít hodnotu pro členy našich speciálních služeb pracující v tomto programu, ale rozhodně ne Duginová."

Přestože podrobnosti o sabotážích na území kontrolovaném Ruskem byly zahaleny tajemstvím, ukrajinská vláda tiše přiznala zabíjení ruských představitelů na Ukrajině a sabotáže v ruských zbrojařských továrnách a skladech zbraní.

Vysoký ukrajinský vojenský představitel, který kvůli citlivosti tématu odmítl být identifikován, uvedl, že ukrajinské síly s pomocí místních bojovníků provedly atentáty a útoky na obviněné ukrajinské kolaboranty a ruské představitele na okupovaných ukrajinských územích. Patří mezi ně Kremlem dosazený šéf Chersonské oblasti, který byl v srpnu otráven a musel být evakuován do Moskvy na nouzové ošetření.

Země tradičně nediskutují o tajných akcích jiných zemí ze strachu, že budou odhaleny jejich vlastní operace, ale někteří američtí představitelé se domnívají, že je zásadní omezit to, co považují za nebezpečný avanturismus, zejména politické vraždy.

Američtí představitelé přesto v posledních dnech usilovně trvali na tom, aby vztahy mezi oběma vládami zůstaly pevné. Obavy USA z agresivních tajných operací Ukrajiny uvnitř Ruska nevedly k žádným známým změnám v poskytování zpravodajské, vojenské a diplomatické podpory vládě pana Zelenského nebo ukrajinským bezpečnostním službám.

Ministr zahraničí Antony J. Blinken v telefonickém hovoru v sobotu řekl svému ukrajinskému protějšku Dmytro Kulebovi, že Bidenova administrativa „bude nadále podporovat úsilí Ukrajiny o znovuzískání kontroly nad svým územím tím, že vojensky a diplomaticky posílí jejich úsilí“, sdělil Ned Price, mluvčí ministerstva zahraničí.

Úředníci z ministerstva zahraničí, Rady národní bezpečnosti, Pentagonu a C.I.A. odmítli hodnocení zpravodajských služeb komentovat.

 

Petr Štěpánek: O životech našich občanů spolurozhoduje fanatička


Válka na Ukrajině je v obzvláště nebezpečné chvíli. Spojené státy se pečlivě snažily vyhnout zbytečné eskalaci s Moskvou během konfliktu – částečně tím, že řekly Kyjevu, aby nepoužíval americké vybavení nebo zpravodajské informace k provádění útoků uvnitř Ruska. Ale nyní nedávné úspěchy Ukrajiny na bojišti přiměly Rusko, aby reagovalo řadou eskalačních kroků, jako je provedení částečné mobilizace a přesun k anektování oblastí východní Ukrajiny.

Ve Washingtonu narůstají obavy, že Rusko možná zvažuje další kroky k zintenzivnění války, včetně obnovení úsilí o atentát na prominentní ukrajinské vůdce. Pan Zelenskij by byl hlavním cílem ruských atentátnických týmů, jako byl během ruského útoku na Kyjev na začátku války.

 

Žantovský: „Není mi jich lito“


Nyní však američtí představitelé uvedli, že Rusko by se mohlo zaměřit na širokou škálu ukrajinských vůdců, z nichž mnozí mají menší ochranu než pan Zelenskij.

Spojené státy a Evropa uvalily na paní Duginovou sankce. Sdílela světonázor svého otce a Západ ji obvinil z šíření ruské propagandy o Ukrajině.

Rusko zahájilo vyšetřování vraždy po atentátu na paní Duginovou a označilo výbuch, který ji zabil, za teroristický čin. Paní Duginová byla okamžitě zabita při explozi, ke které došlo v okrese Odincovo, oblasti „bohatých“na moskevském předměstí.

Po atentátu se spekulace soustředily na to, zda je zodpovědná Ukrajina, nebo zda šlo o operaci pod falešnou vlajkou, která měla připsat vinu Ukrajincům. K atentátu došlo po sérii ukrajinských útoků na Krym. Tyto útoky vedli ultranacionalisty v okruhu pana Dugina k tomu, aby na pana Putina naléhali, aby zintenzivnil válku na Ukrajině.

Ruská domácí zpravodajská služba, F.S.B., obvinila z vraždy paní Duginové ukrajinské zpravodajské služby. V oznámení učiněném den po útoku F.S.B. uvedla, že ukrajinští agenti uzavřeli smlouvu s Ukrajinkou, která v červenci vstoupila do Ruska a pronajala si byt, kde žila paní Duginová. Žena poté po atentátu uprchla z Ruska, uvádí F.S.B.

Ilja Ponomarev, bývalý člen ruské dumy, který hlasoval proti anexi Krymu, tvrdil, že za zabití byla zodpovědná skupina složená z proukrajinských a protiputinovských bojovníků působících v Rusku známá jako Národní republikánská armáda.

V rozhovoru pro The New York Times pan Ponomarev tvrdil, že je v kontaktu s Národní republikánskou armádou a věděl o operaci proti paní Duginové několik hodin předtím, než k ní došlo. Mnoho úředníků ve Washingtonu bylo skeptických k tvrzením pana Ponomareva.

(rp,prvnizpravy.cz,NYT,foto:arch.)