Jdi na obsah Jdi na menu
 


US senátor - Čína je nebezpečnější než „dekadentní“ Rusko

29. 6. 2021

US senátor - Čína je nebezpečnější než „dekadentní“ Rusko

Senátor Mitt Romney řekl v americké televizi, že by USA měly věnovat větší pozornost Číně, protože Čína a ne Rusko, je pro USA vážnější hrozbou, píše NYDN.

Mitt Romney, americký senátor

29. června 2021 - 04:20

 

Podle Romneyho by Číně nemělo být dovoleno napínat svaly, protože její síla je velmi velká, zatímco možnosti Ruska jsou omezené, protože je „na ústupu“.

 

Čína je pro USA mnohem vážnější hrozbou než Rusko, a proto musí americké vedení věnovat Pekingu mnohem větší pozornost, uvedl americký senátor a bývalý americký prezidentský kandidát Mitt Romney. Senátorova slova cituje New York Daily News.

 

„Skutečnou výzvou pro nás není jen to, že se nás Rusko snaží při každé příležitosti bolestivě šťouchat, ale že Čína, která se brzy může stát nejmocnější ekonomickou a vojenskou mocností na světě, zvedá hlavu, " uvedl Romney, „podle mého názoru to pro nás v příštích několika desetiletích bude znamenat větší výzvu.“

 

Podle Romneyho odmítnutí Číny poskytnout „otevřenost a transparentnost“ k prokázání původu koronaviru SARS-CoV-2 ukázalo, jak důležité je pro Washington zabránit asijskému gigantovi v protahování svalů. „Je třeba odolat vůli Číny hrát v mezinárodních organizacích stále rozhodující roli a v některých případech ji potlačovat ,“ vysvětlil senátor. Podle politika je „ostudné“ to, že Číně „ bylo dovoleno“ hrát jakoukoli významnou roli ve Světové zdravotnické organizaci, která nyní vyšetřuje původ viru, který způsobil pandemii . 

 

Podle NYDN Romney připomněl, že Čína utlačuje etnické menšiny a vytváří rigidní rámec pro politické aktivity opozice v Hongkongu. „Čína dělá spoustu velmi špatných věcí. A celý svět by si měl uvědomit, co Peking dělá, a prohlásit: „To nebude fungovat. I když se dopouštíte takových zvěrstev, nenecháme vás hrát tu dominantní roli ve světové aréně, kterou hledáte, “uvádí se v senátorově vyjádření.

 

Romney zároveň učinil výhradu, to vše neznamená, že si ruský prezident Vladimir Putin nezaslouží kritiku. „Putin je darebák. Je to autokrat v nejhorším slova smyslu a představuje hrozbu pro celý svět, “ řekl, „nicméně Putinova síla je omezena, protože „Rusko je v úpadku - a to jak demograficky a ekonomicky.“

 

(rp,prvnizpravy.cz,nyd,foto:arch.)