Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úřady měly informace o výrobě a prodeji dětí v Praze. Ale neudělaly nic

1. 6. 2022

Úřady měly informace o výrobě a prodeji dětí v Praze. Ale neudělaly nic

Vojtěch Blažek

 

Foto: Profimedia.cz

„Výroba a prodej“ novorozenců se podle vyšetřovatelů děje nejméně od roku 2019. Praha se stala jednou ze základen tohoto byznysu. Snímek je ilustrační.

18:54

Kauza Seznam Zpráv: Detektivové včas varovali, že je Praha centrem byznysu s kojenci „vyrobenými“ na zakázku a že je třeba zakročit. Přesto nevznikl zákon, který by to zakázal.

Článek

Před třemi lety narazili čeští detektivové na případ, jaký dosud neměli: „Prodej“ dětí, které náhradní matky, chudé Ukrajinky, odnosily na zakázku zahraničním zákazníkům.

Seznam Zprávy ve středu obsáhle popsaly důsledek tohoto byznysu: Cizinci, výhradně homosexuální páry nebo osaměle žijící muži, si takhle v Praze kupují děti zcela mimo kontrolu úřadů nebo soudů.

Na samém začátku vyšetřování si detektivové přizvali konzultanta, aby jim pomohl s právními problémy. Od ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána si policie slibovala odborná stanoviska, jak české zákony pamatují na náhradní mateřství. Tedy na situace, kdy cizí žena odnosí embryo biologických rodičů, kteří nemohou mít potomky běžnou cestou.

Spolupráce však skončila krachem. „Žádný dokument nedodal a pak s námi úplně přestal komunikovat,“ popsala státní zástupkyně Martina Adámková, která kauzu dozoruje.

 

 

Operace Španěl: V Praze se prodávají děti „vyrobené“ na zakázku

 

5:00

Zdeněk Kapitán dnes říká, že dlouhodobě „volá“ po tom, aby bylo náhradní mateřství svázané jasnými paragrafy. A právě proto, že to české právo upravené nemá, „svádí to k různým nepravostem“, jak uvedl ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu do telefonu.

Další otázky k případu si vyžádal Zdeněk Kapitán e-mailem a v písemných odpovědích pak připustil, že jeho úřad měl skutečně z matrik informace, že se popsané obchody s dětmi mohou odehrávat.

Na otázky, co konkrétně udělal pro vznik speciálního zákona a jak jeho „volání“ po pravidlech vypadá, už nedopověděl a odmlčel se.

Tento postoj je výmluvný. Ani další české úřady totiž problém náhradního mateřství dlouhodobě neřeší. A ačkoli se policisté obrátili během vyšetřování na několik státních institucí, aby daly náhradnímu mateřství pravidla, zůstalo to bez odezvy.

Co vypátrali policisté

Čeští detektivové společně s kolegy na Ukrajině, Velké Británii a ve Švédsku zadokumentovali tři desítky případů dětí „prodaných“ přes Prahu do Norska, Německa, Řecka, Bulharska, Spojených státu nebo do Číny. U žádného dítěte se nepotvrdilo, že bylo například zneužívané nebo že by sloužilo třeba k natáčení pornografie. Ukázalo se však, že chybí kontrola, kdo si tímhle způsobem děti pořizuje a jak se dětem daří. Do osudu dětí zasáhl také koronavirus: dvě děti zůstaly kvůli zavřeným hranicím v roce 2020 v Česku přes rok, než si pro ně mohli otcové přiletět.

Podle vyšetřovatelů vydělali lidé z kliniky profesora Alexandera Feskova z ukrajinského Charkova tímhle způsobem celkem 1,2 milionu eur.

Detektivové oslovili například Ministerstvo zdravotnictví, které ale nyní tvrdí, že náhradní mateřství a obchodování s dětmi vůbec nespadají do jeho působnosti. Že jde o problém pro Ministerstvo spravedlnosti nebo pro Ministerstvo práce a sociálních věcí, které mimochodem policisté také oslovili, aby zjednalo nápravu.

Avšak na Ministerstvu práce a sociálních věcí odkazují se zákonem o náhradním mateřství zase na Ministerstvo vnitra…

„Přesto ale tuto otázku vzneseme v rámci našich meziresortních jednání a určitě budeme prosazovat, aby legislativní řešení bylo co nejdříve nalezeno a k podobným případům v budoucnu vůbec nemohlo dojít,“ tlumočil pak stanovisko ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) tiskový odbor resortu.

 

 

 

Kauza Michaláková: verdikt soudu ve Štrasburku o odebrání dětí je pravomocný

 

10. 5. 12:07

Detektivové při vyšetřování obchodu s dětmi zmapovali, jak si otcové z celého světa objednávají kojence „na klíč“ na klinice lékaře Alexandera Feskova v ukrajinském Charkově. Jde o jednoduchou a celkem rychlou cestu: Otcové pošlou své sperma, klinika vybírá ze své databáze vhodnou anonymní dárkyni vajíčka a zajišťuje náhradní matku, která dítě za 10 tisíc dolarů odnosí.

Náhradní matka pak odcestuje do Prahy, která je podle kriminalistů jakýmsi logistickým centrem celého byznysu. Charkovská klinika v Praze zajistí porod a vyřízení všech úředních náležitostí. A poté si otec-cizinec kojence odváží domů. Stojí ho kolem 60 tisíc eur.

Alexander Feskov, zakladatel sítě klinik na Ukrajině i v západní Evropě. Na Ukrajině je od prosince stíhaný pro obchodování s lidmi.

Podle policistů se tím další osud dětí dostává zcela mimo dohled úřadů nebo soudů, které například při osvojení důkladně nové rodiče prověřují.

Neboli: Na trase Ukrajina–Praha není zaručeno, že si dítě nekoupí pedofil nebo naprosto nezralý člověk, který se o novorozence nedokáže postarat. Ostatně čeští policisté v rámci mezinárodního vyšetřování narazili na případ, kdy otec skutečně o dítě ztratil zájem. A také na to, že jedno z dětí zmizelo ve Spojených státech a ani tamní detektivové mu zatím nejsou na stopě.

Ukrajinská policie už v dané kauze stíhá šest osob pro obchodování s lidmi. Zmíněná charkovská klinika totiž obchází i ukrajinské zákony, které tento způsob náhradního mateřství zakazují. Je povoleno pouze pro manžele, kteří se roky marně snaží o dítě. Ne pro stejnopohlavní páry nebo pro singles.

Při zásahu na klinice profesora Feskova na Ukrajině zabavila tamní policie peníze v hotovosti. Obvinila šest lidí, zástupců a spolupracovníků kliniky. Jejich byznys v Praze a v Evropě rozplétá česká policie.

V Česku kvůli chybějící zákonné úpravě policie upozorňuje, že zmapované obchody s dětmi jsou nebezpečné a mělo by se jim zamezit.

„Není možné, aby dítě bylo skutečně pouze komoditou, kterou je možné si pořídit, v případě, že mám dostatek financí. Současně je z našeho pohledu neakceptovatelné, aby, pokud daná země má naprosto přesně vymezené podmínky pro aplikaci náhradního mateřství, bylo toto jednoduše možné obejít tím způsobem, že matka je vyslána k porodu do České republiky,“ řekl Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), jejíž vyšetřovatelé na případu pracují.

Advokát Marek Eichler, který ukrajinského profesora Feskova v Česku zastupuje, odmítl, že by se ukrajinský lékař dopouštěl něčeho nezákonného.

„Skutečnost, že policie či české úřady mají s danou věcí nějaké etické či morální problémy, sama o sobě neznamená, že je provozování náhradního mateřství nelegální. Náhradní mateřství je pro řadu osob či párů jedinou možností k tomu, jak mít potomka, a proto je zcela logické, že tento způsob se stává populárním, kdy existuje i řada států, ve kterých náhradní mateřství není trestné či obdobně právně problematické,“ prohlásil advokát Eichler.

 

 

Náhradní matka porodila dítě s postižením, biologická rodina je odmítla

 

14. 8. 2020 19:30

Téma náhradního mateřství otevřela poprvé v roce 2009 tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (za ODS). Mluvila o tom, že je nutné zákon o náhradním mateřství přijmout i kvůli rodičům. Protože se může stát, že náhradní matka dítě porodí, ale odmítne se ho vzdát.

Kovářová také navrhovala vyřešit odměnu pro náhradní matku – podle českých zákonů se dítě nesmí stát předmětem obchodu, tudíž náhradní matky dnes smějí legálně za svou službu dostat pouze kompenzaci za prokazatelně vynaložené náklady.

 

 https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-urady-mely-informace-o-prodeji-deti-ale-nesnazily-se-ho-zastavit-204603#source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest198_novy_panel_sluzeb_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz