Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uprchlíků do Evropy budou brzy proudit milióny. Erdogan pronesl, co chystá

2. 3. 2020

Uprchlíků do Evropy budou brzy proudit milióny. Erdogan pronesl, co chystá

2.3.2020, redakce AC24

 

„Telefonují a říkají: zavřete hranice. Řekl jsem: je pozdě. Západ by měl sdílet břemeno odpovědnosti za uprchlíky. Dnes se setkáme s bulharským premiérem, zítra budu hovořit s (německou kancléřkou Angelou) Merkelovou. Na programu je téma týkající se pořádání 4 - 5stranných summitů o Sýrii,“ řekl Erdogan během svého vystoupení v Ankaře.

„Od té doby, kdy jsme otevřeli hranice, dosáhl počet uprchlíků cestujících do Evropy statisíců. Toto číslo bude brzy v milionech,“ dodal.

Po zhoršení situace v syrském Idlibu Turecko prohlásilo, že již dále nebude schopno omezovat proudy migrantů a uprchlíků, a otevřelo své hranice s EU, načež se tam vydaly tisíce migrantů.

Během tří dnů řecké úřady zabránily asi 20 000 pokusům o narušení hranice, kde se nacházejí stovky policistů a byly staženy jednotky řecké armády.

Řecké ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že Turecko provádí dezinformační kampaň a zprávy o desetitisících migrantů, kteří pronikli do Řecka, neodpovídají skutečnosti. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu v neděli řekl, že hranici již překročilo 76 358 migrantů.

Prezidenti a premiéři členských států EU se v polovině března roku 2016 dohodli s Tureckem na společném plánu boje proti migrační krizi. Jde mimo jiné o poskytování finanční pomoci Ankaře při přijímání uprchlíků, návratu do Turecka všech nelegálních přistěhovalců, kteří přišli do Řecka z tureckého území, a přijímání legálních syrských uprchlíků z Turecka do EU podle formule „jeden za jednoho“.

Ömer Çelik, mluvčí vládnoucí turecké Strany spravedlnosti a rozvoje, již dříve uvedl, že Turecko chce i nadále sledovat svou migrační politiku, ale už není schopno mít pod kontrolou tok uprchlíků ze Sýrie.

Země, které sousedí s Tureckem, následně informovaly o zpřísnění kontroly na hranicích.

Zdroj: bbc.com

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář